Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor dræner videomøder din hjerne

Føler du dig mere udmattet efter et videomøde end efter et fysisk? Så er du ikke alene. Menneskehjernen er ekspert i at afkode ansigter, og de virtuelle spilleregler sætter dit indre urmenneske under pres.

Shutterstock

Dårlig forbindelse, frosne skærmbilleder og skrattende lyd. Covid-19-pandemien har tvunget mennesker verden over til at finde nye måder at kommunikere på, og det betyder også, at videomøder er blevet en del af hverdagen for mange.

Hvis du er én af dem, der bliver mere træt, findes der en god forklaring. Når en hob af ansigter kigger tilbage på dig fra hver deres lille firkant på skærmen, udfordrer det din hjerne.

1: Du går glip af kropssproget

Vores kommunikation er fyldt med med små ikke-sproglige koder, som vores hjerne konstant afkoder: Små håndbevægelser, en hurtig indånding for at give tegn til at afbryde, ændringer i stemmeleje, ansigtsudtryk og kropspositur.

Når vi står ansigt til ansigt med hinanden, opfatter hjernen de små tegn helt automatisk - mens den lytter til det, der bliver sagt. Og under en telefonsamtale kan vi fokusere på én stemme, mens vi endda går rundt og dermed øger vores kreativitet samtidig.

Men under et videomøde, hvor der tilmed kan være mange ansigter at forholde sig til på samme tid, kræver det langt mere energi af hjernen. Det forklarer Gianpiero Petriglieri, der er forsker i arbejdsmiljø ved INSEAD Business School til BBC. Hjernen ved ganske enkelt ikke, hvor den skal fokusere eller opspore de små tegn.

Dine muskler spejler ansigtsudtryk

Et kompliceret samspil sørger for at du kan aflæse andre menneskers følelser. Flere forsøg peger på, at vores ansigtsmuskler spiller en vigtig rolle i tolkningen af andres ansigtsudtryk.

2: Forsinkede reaktioner gør dig utilpas

Er I der? Under et videomøde falder reaktionerne fra dine kolleger ofte lidt langsommere end i den fysiske verden.

Og selv små forsinkelser kan gøre dig utilpas og påvirke din opfattelse af de øvrige mødedeltagere. Det viser en undersøgelse fra 2014 udført af tyske forskere fra University of Wuppertal i Tyskland.

Her var konklusionen, at en forsinkelse på blot 1,2 sekunder under et telefon- eller konferenceopkald fik forsøgsdeltagerne til at opfatte de andre mødedeltagere som fraværende og mindre venlige.

3: Du bliver stresset af at se på dit eget ansigt

At se dine egne ansigtsudtryk, mens du taler, kan være lidt af en stressfaktor. For det første er web-kameraet, ifølge forskere, en konstant påmindelse om, at du bliver iagttaget og dermed også skal præstere.

For det andet kan det at se dine egne ansigtsudtryk, øge dit stressniveau. Det viser en italiensk undersøgelse udgivet i 2020.

Her opdagede forskerne, at negative følelser, som vrede og væmmelse, blev forstærket hos forsøgsdeltagere, der så på deres eget ansigt samtidig. Det samme gjaldt ikke, hvis de så de samme ansigtsudtryk hos andre mennesker.

Din hjerne lagrer ansigter

Naturlig udvælgelse har gjort menneskeansigtet letgenkendeligt – og gjort hjernen til ekspert i at lagre og genkende det.

Læs også:

Kvinde knækker fingre
Kroppen

Kan det virkelig passe, at jeg får gigt af at knække fingre?

2 minutter
hukommelse

Træn din hjerne: Hukommelse

15 minutter
Hjernen

7 myter om hjernen

10 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul