Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Din hjerne er under ombygning hele livet

Når vi fødes, er alle kroppens organer klar til brug. Undtagen hjernen. Dens indre netværk af milliarder af nerveforbindelser er stadig under konstruktion – og ombygningen fortsætter resten af livet.

Menneskehjernen er blevet kaldt en af de mest komplekse strukturer i universet – og med god grund. Den indeholder over 80 milliarder hjerneceller, som i et gigantisk netværk af nerveforbindelser kommunikerer med hinanden.

De seneste år har forskerne ved hjælp af nye skanningsmetoder fået indblik i, hvordan netværket bygges op fra de tidlige fosterstadier, og hvordan det udvikler sig gennem resten af livet.

I modsætning til kroppens andre organer er hjernen slet ikke færdigudviklet ved fødslen, men bliver det først i slutningen af puberteten. Derefter begynder udviklingen at gå den anden vej, så det gradvist bliver sværere at lære og huske, og i alderdommen svinder hjernen fysisk ind.

Tusind nerveceller opstår hvert sekund

6. graviditetsuge: I graviditetens sjette uge begynder stamceller i fosterets spæde hjerne at dele sig, så der dannes tusind nerveceller i sekundet. Blandt de nydannede celler er såkaldte gliaceller, som opretholder et stabilt miljø omkring de øvrige celler.

Nervceller i hjärnan
© Claus Lunau

Nydannede celler bygger hjernen op

7. graviditetsuge: De nydannede celler vandrer ud og etablerer sig, sådan at hjernens grundlæggende opbygning begynder at tegne sig. I hjernebarken danner gliacellerne en slags stativ, som hjælper de andre nerveceller på plads i præcise lag.

Sju veckor gammalt foster
© Claus Lunau

Cellerne får tusindvis af partnere

18. graviditetsuge: 18 uger inde i graviditeten begynder hjernecellerne at danne kontakter, kaldet synapser, så de kan udveksle signaler med hinanden. Ved fødslen har hver celle synapser til ca. 2500 andre celler, men allerede i toårsalderen er tallet oppe på 15.000.

Synapsbildning
© Claus Lunau

Forbindelserne bliver finsorteret

3 år-60 år: Efter at de fleste synapser er dannet omkring treårsalderen, bliver der gradvist luget ud i dem. De, der sjældent bruges, bliver fjernet, mens de travle synapser bliver styrket. Dermed bliver hjernens forbindelser tilpasset den enkelte persons evner.

Avbruten synaps
© Claus Lunau

Celler og synapser går til grunde

Efter 60 år: Gennem livet forringes evnen til at danne synapser, og det bliver sværere at lære og huske. Efter 60-årsalderen går stadig flere synapser til grunde, og samtidig begynder hjernecellerne at dø, så hjernen mister 0,5 procent af sit rumfang hvert år.

Synapser dukar under
© Claus Lunau

  • Din hjerne går i barndom

    To gange i livet styrtdykker antallet af forbindelser i hjernen. Første gang er allerede i ungdommen, hvor hjernen modnes og finder sine egne unikke talenter.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul