Shutterstock

Drømmer spædbørn?

Vores fem uger gamle datter ser ud til at drømme. Kan så små børn virkelig drømme, og hvad drømmer de om?

Det er rigtigt, at spædbørn drømmer og endda mere end voksne. Men hvad indholdet i drømmene er hos de helt små, kan vi nok aldrig få at vide. De nyeste teorier siger, at når vi drømmer, er det for at bearbejde de indtryk, vi har modtaget i løbet af dagen, og få dem til at stemme med vores tidligere erfaringer.

Mens vi hviler om natten, arbejder hjernen på højtryk med at sortere dagens indtryk og putte dem i de rigtige kasser. Hos spædbørn, hvor hjernen stadig ikke er færdigudviklet, kan man forestille sig, at drømmeaktiviteten er med til at organisere informationerne i den nye hjernebark. Da ethvert indtryk er nyt, kræves meget drømmesøvn.

Når man næsten med sikkerhed kan sige, at spædbørn drømmer, er det, fordi man i søvnlaboratorier kan observere den såkaldte REM-søvn. REM står for Rapid Eye Movement, det vil sige hurtige øjenbevægelser.

I 1950’erne fandt amerikanske forskere ud af, at mennesker drømmer under REM-søvnen. Vækker man folk i REM-fasen, kan de næsten altid fortælle, at de var midt i en drøm. Drømme forekommer også i de dybere søvnfaser, men ikke nær så hyppigt.

Voksne mennesker tilbringer cirka 20 procent af natten med REM-søvn, men hos nyfødte er 50 procent af søvnen REM-søvn. Da de helt små sover omkring 16 timer i døgnet, drømmer de altså ikke mindre end otte timer dagligt.