Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Drømmer spædbørn?

Vores fem uger gamle datter ser ud til at drømme. Kan så små børn virkelig drømme, og hvad drømmer de om?

Shutterstock

Det er rigtigt, at spædbørn drømmer og endda mere end voksne. Men hvad indholdet i drømmene er hos de helt små, kan vi nok aldrig få at vide. De nyeste teorier siger, at når vi drømmer, er det for at bearbejde de indtryk, vi har modtaget i løbet af dagen, og få dem til at stemme med vores tidligere erfaringer.

Mens vi hviler om natten, arbejder hjernen på højtryk med at sortere dagens indtryk og putte dem i de rigtige kasser. Hos spædbørn, hvor hjernen stadig ikke er færdigudviklet, kan man forestille sig, at drømmeaktiviteten er med til at organisere informationerne i den nye hjernebark. Da ethvert indtryk er nyt, kræves meget drømmesøvn.

Når man næsten med sikkerhed kan sige, at spædbørn drømmer, er det, fordi man i søvnlaboratorier kan observere den såkaldte REM-søvn. REM står for Rapid Eye Movement, det vil sige hurtige øjenbevægelser.

I 1950’erne fandt amerikanske forskere ud af, at mennesker drømmer under REM-søvnen. Vækker man folk i REM-fasen, kan de næsten altid fortælle, at de var midt i en drøm. Drømme forekommer også i de dybere søvnfaser, men ikke nær så hyppigt.

Voksne mennesker tilbringer cirka 20 procent af natten med REM-søvn, men hos nyfødte er 50 procent af søvnen REM-søvn. Da de helt små sover omkring 16 timer i døgnet, drømmer de altså ikke mindre end otte timer dagligt.

Læs også:

Mennesket

Hvorfor rykker det i kroppen, før man falder i søvn?

0 minutter
Four kinds of sleep
Hjernen

Vi sover fire slags søvn

0 minutter
Dyr

Drømmer dyr ligesom os?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul