Du kan undvære 90 % af din hjerne

180 uundværlige hjernecentre gør os i stand til at se, tale, gå og trække vejret. Det troede lægerne i hvert fald. Men en fransk mand lever fint med kun en tiendedel af sin hjerne – og han er ikke den eneste.

Hjerne

Også Carlos Rodriguez fra Miami i USA lever med en brøkdel af sin hjerne. Han landede på hovedet, da han var involveret i et biluheld, hvorefter lægerne måtte fjerne en stor del af hans hjerne. Men Rodriguez lever endnu.

© Miami Police

Da lægerne på det franske Hôpital de la Timone tog imod en mand med ondt i benet i 2007, regnede de med at sende ham hurtigt hjem igen.

>> Hvis du er interesseret i den medicinske verden så køb vores blad her.

Da de ikke kunne finde grunden til hans smerter, skannede de hans hjerne – og de kunne ikke tro, hvad de så.

Mand uden hjerne havde fast job

Hvor vi andre har milliarder af tætpakkede hjerneceller, havde den franske mand et stort sort hul. Han burde, ifølge videnskaben, ikke være i live. Alligevel havde han en hverdag med kone, børn og fast arbejde.

En fransk mand lever et almindeligt liv, selvom det meste af hans hjerne er erstattet af væske.

© L. Feuillet et al/Université de la Méditerranée

Den franske mand havde vand i hovedet, også kaldet hydrocephalus – en tilstand hvor hovedet er fyldt med væske, der maser hjernens celler, så de dør, fordi de mister deres blodtilførsel.

Mandens IQ var 75 – et godt stykke under gennemsnittet, men hans blotte eksistens rystede hjerneforskere verden over.

Hjernen kan reparere sig selv

Nogle af de hjerneområder, han manglede, har forskere før beskrevet som livsvigtige. For eksempel områderne thalamus og claustrum, der holder os ved bevidsthed.

I de seneste år har hjerneforskere opdaget, hvorfor patienter som den franske mand kan leve. Hjernen har helt utrolige evner. Den kan overleve alvorlige hjerneskader og sætte nye celler til at vokse og overtage opgaver, når andre hjerneceller dør.

Før troede man, at en hjerneskade var uoprettelig – men nu ved forskere, at vi har stamceller i bl.a. hukommelsescenteret, der kan dele sig igennem hele livet.