Maurice Ramirez/UCSF 2021
Implantat, depression

Elektrisk hjerneimplantat bremser depression

Med et lille implantat i hjernen er det muligt at detektere depressionen og dæmpe den med små elektriske impulser.

Et lille implantat i hjernen, som kan detektere og udsende små elektriske impulser, har vist sig effektivt i behandlingen af svær depression.

Ved hjælp af hjerneskanninger udpegede læger fra University of California i San Francisco, USA, først det område i hjernen hos forsøgspatienten, Sarah, hvor der var særlig stor aktivitet, når depressionen var værst.

Herefter indopererede de det lille apparat under kranieskallen hos Sarah.

Apparatet detekterer den overaktivitet, som er knyttet til depressionen. Ved at udsende små elektriske impulser kan implantatet dæmpe den anomale overaktivitet og dermed bremse depressionen.

Klinik, implantat, depression

Patienten, Sarah, er den første, som har modtaget det eksperimentelle hjerneimplantat, og effekten har været livsforandrende for hende.

© Maurice Ramirez/UCSF 2021

Forsøgsindgrebet fandt sted for mere end et år siden, og i dag beskriver patienten, Sarah, hvordan hun før var plaget af alvorlig depression og selvmordstanker.

Efter indgrebet kunne hun øjeblikkeligt mærke en humørforandring, da forskerne tændte for implantatet, og enhver tanke om selvmord forsvandt efter kort tid.

Med særligt udstyr kan implantatets virkning løbende optimeres udefra, uden at kranieskallen hos Sarah skal åbnes.

Efter det succesfulde forsøg søger lægerne nu flere patienter, som vil gennemgå den eksperimentelle, personaliserede depressionsbehandling.

VIDEO: Se forskernes forklaring på, hvordan implantatet virker.

© Todd Dubnicoff/UCSF