Shutterstock

Erfaringer bestemmer tidsoplevelsen

Tiden går ikke lige hurtigt for alle. Sådan kan det i hvert fald føles, og nu har et forskerhold fundet ud af hvorfor.

“Sid på et varmt komfur i et minut, og det føles som en time. Eller sid sammen med en smuk kvinde i en time, og det føles som et minut.”

Ordene er Albert Einsteins og beskriver, at oplevelsen af et tidsrum er højst subjektiv og afhænger af den situation, vi er i.

Nu har norske forskere fra Kavli Institute for Systems Neuroscience Centre fundet ud af hvorfor.

De har undersøgt et netværk af hjerneceller, som ordner vores oplevede begivenheder og sætter dem i rækkefølge – det, vi oplever som et tidsrum.

Elektroder i hjernen på rotter viser, at varierede oplevelser gør tidsopfattelsen mere klar.

© Erlend Lånke Solbu/ NRK

Omgivelserne påvirker vores tidsfornemmelse

Forskerne undersøgte netværket af celler kaldet NEC hos rotter, som blev udsat for to forsøg.

I det første forsøg løb rotterne frit omkring i et varieret miljø, hvor de undervejs fandt frem til små bidder af chokolade.

Her tegnede kurven over aktiviteten i NEC et så detaljeret mønster, at forskerne bare ved at se på kurven kunne placere de enkelte oplevelser på den.

I det andet forsøg var rotterne tvunget til at løbe rundt og jagte chokoladen i en ottetalsformet labyrint – altså et kedeligere og mere forudsigeligt miljø med langt færre valgmuligheder.

Her viste kurven over NEC-aktiviteten, at oplevelserne blev mudret sammen, efterhånden som rotten var mange gange rundt i ottetallet, dvs. at deres tidsfornemmelse forsvandt.