Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fisk beskytter hjernen mod at skrumpe

Nye undersøgelser viser, at fisk på menuen vedligeholder og genopbygger den hvide substans i hjernen, så den ikke svinder ind med alderen.

Shutterstock

Din hjerne ophober skadelige stoffer, når du bevæger dig rundt i forurenede storbyer. Men nu har forskere fra Columbia University i USA fundet en kur: Sæt fisk og skaldyr på menuen.

Tidligere undersøgelser har dokumenteret, at stoffer som bly og organiske opløsningsmidler i luften kan få hjernen til at svinde ind og forringe de kognitive evner.

I den nye undersøgelse var målet at finde ud af, om en fiskerig kost kunne beskytte mod skaderne.

Uden fisk svinder hjernen ind

Forskerne kortlagde spisevanerne hos 1315 kvinder, som havde en gennemsnitsalder på 70 år.

De fik samtidig taget blodprøver for at undersøge indholdet af omega-3-fedtsyrer, som vi typisk får fra fisk og skaldyr. Og endelig fik de alle foretaget hjerneskanninger.

Omega-3-fedtsyrer i fisk og skaldyr modvirker, at hjernens hvide substans svinder ind. Den hvide substans, dvs. de hvide områder i billedet, består af udløbere fra hjerneceller, som forbinder forskellige områder af hjernebarken (lyserød).

© Evan Otto/Science Photo Library

De samlede resultater viste en tydelig sammenhæng mellem kvindernes indtag af fisk og skaldyr, blodets indhold af omega-3 og hjernens rumfang.

Forskel på syv kubikcentimeter

Forskellene var størst i den hvide substans, som består af nerveforbindelser mellem de forskellige områder i hjernebarken.

Gruppen af kvinder med det højeste omega-3-niveau havde markant større hjerner end gruppen med det laveste niveau. Forskellen på de to grupper var i gennemsnit syv kubikcentimeter.

Forskerne konkluderer, at en fiskerig kost både beskytter og genopbygger den hvide substans.

Læs også:

hukommelse

Træn din hjerne: Hukommelse

15 minutter
Affectionate fish
Fisk

Har fisk egentlig følelser?

0 minutter
Hjernen

7 myter om hjernen

10 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul