Fisk beskytter hjernen mod at skrumpe

Nye undersøgelser viser, at fisk på menuen vedligeholder og genopbygger den hvide substans i hjernen, så den ikke svinder ind med alderen.

Nye undersøgelser viser, at fisk på menuen vedligeholder og genopbygger den hvide substans i hjernen, så den ikke svinder ind med alderen.

Shutterstock

Din hjerne ophober skadelige stoffer, når du bevæger dig rundt i forurenede storbyer. Men nu har forskere fra Columbia University i USA fundet en kur: Sæt fisk og skaldyr på menuen.

Tidligere undersøgelser har dokumenteret, at stoffer som bly og organiske opløsningsmidler i luften kan få hjernen til at svinde ind og forringe de kognitive evner.

I den nye undersøgelse var målet at finde ud af, om en fiskerig kost kunne beskytte mod skaderne.

Uden fisk svinder hjernen ind

Forskerne kortlagde spisevanerne hos 1315 kvinder, som havde en gennemsnitsalder på 70 år.

De fik samtidig taget blodprøver for at undersøge indholdet af omega-3-fedtsyrer, som vi typisk får fra fisk og skaldyr. Og endelig fik de alle foretaget hjerneskanninger.

Omega-3-fedtsyrer i fisk og skaldyr modvirker, at hjernens hvide substans svinder ind. Den hvide substans, dvs. de hvide områder i billedet, består af udløbere fra hjerneceller, som forbinder forskellige områder af hjernebarken (lyserød).

© Evan Otto/Science Photo Library

De samlede resultater viste en tydelig sammenhæng mellem kvindernes indtag af fisk og skaldyr, blodets indhold af omega-3 og hjernens rumfang.

Forskel på syv kubikcentimeter

Forskellene var størst i den hvide substans, som består af nerveforbindelser mellem de forskellige områder i hjernebarken.

Gruppen af kvinder med det højeste omega-3-niveau havde markant større hjerner end gruppen med det laveste niveau. Forskellen på de to grupper var i gennemsnit syv kubikcentimeter.

Forskerne konkluderer, at en fiskerig kost både beskytter og genopbygger den hvide substans.