Shutterstock

Forskere afslører den perfekte mængde søvn

Forskere har nærstuderet mere end 500.000 menneskers sovevaner og fundet den perfekte mængde til dig, der er i slutningen af 30'erne eller ældre.

Det ødelægger din hukommelse, svækker dit immunforsvar og nedsætter din reaktionsevne.

Og så kan det i øvrigt være direkte livsfarligt.

De fleste ved efterhånden, at søvnmangel er altødelæggende for vores helbred. Men forskere knokler stadig for at opklare, hvad din søvn præcis betyder for din sundhed, og hvor mange timer du skal have på puden, før det er nok.

Og nu er en ny stor undersøgelse kommet ét stort skridt tættere på svaret. Forskere har nemlig nærstuderet en halv million menneskers helbred og søvn for at finde den perfekte mængde, hvis du har passeret de 38 år.

Søvn holder hjernen sund

I undersøgelsen gennemtrawlede forskerne fra England og Kina spørgeskema-undersøgelser fra voksne i alderen mellem 38 og 73 år. Deltagerne blev blandt andet spurgt til deres søvnmønster, deres mentale helbred, og hvordan de generelt havde det.

Forsøgspersonerne fik også vurderet deres kognitive evner i forskellige test. Og hos 40.000 af dem havde forskerne også direkte adgang til hjerneskanninger og genetiske data.

På den baggrund fandt de frem til, at syv timers søvn hver nat er et gyldent nøgletal, når det kommer til at holde hjernen sund og bekæmpe hjernesygdomme, som fx alzheimer.

Søvnen er inddelt i fire faser

For meget søvn kan også være skadeligt

Overraskende nok opdagede forskerne også, at både mere og mindre end syv timers søvn hver nat fik deltagerne til at klare sig dårligere på forskellige parametre:

De reagerede fx langsommere, fik en dårligere hukommelse og blev generelt dårligere til at løse problemer.

For meget eller for lidt søvn gav også flere symptomer på angst og depression hos deltagerne.

Klumper skader hjernecellerne

Ifølge forskerne kan søvnmangel betyde, at du får for lidt af den dybe søvn, eller såkaldte non-REM søvn, hvor du ikke drømmer.

Forstyrrelser i netop den søvnfase er nemlig tæt forbundet med vores hukommelse og ophobningen af et bestemt protein kaldet beta-amyloid, som samler sig i klumper og kan sætte gang i udviklingen af demensformen alzheimer.

© National Institutes of Health / Wikimedia Commons

Alzheimer ødelægger hjernen på to måder

Forskerne peger også på, at hjernen ikke kan rense ud i de forskellige affaldsstoffer, hvis du får for lidt søvn - og at det kan skabe ravage omkring hjernecellerne.

Men uanset hvad er deres melding klar:

"Det er vigtigt at få en god nats søvn i alle faser af livet, men især når vi bliver ældre." Barbara Sahakian - professor i psykiatri ved University of Cambridge.