Shutterstock

Forskere: Dit kranium kan advare om hjernesygdomme

I de senere år har forskere fået øjnene op for forbindelsen mellem celler i hjernen og kraniets knoglemarv. Nu viser en ny undersøgelse, at simple scanninger af kraniet måske kan afsløre alvorlige hjernesygdomme.

Kraniet er bare den knogle-kasse, som indkapsler og beskytter hjernen.

Sådan har videnskabsfolk – og de fleste andre, måske – længe tænkt om det menneskelige kranie.

Men det er langt fra hele sandheden, viser flere nye undersøgelser.

Senest har tyske og britiske forskere fundet ud af, at knoglemarven i kraniet har et helt unikt immunsystem, der kan hjælpe lægerne med at forudsige og behandle flere hjernesygdomme som alzheimers og slagtilfælde.

Gennemsigtigt væv afslører nye forbindelser

Forskerne har undersøgt de yderste og hårdeste hjernehinder, de såkaldte meninges, hvor forbindelserne mellem kraniet og hjernens væv ligger.

De var nemlig interesserede i at se, hvordan immun-celler rejste mellem kraniet og hjernevævet.

Ved at behandle hjernevæv og et kranium med en række avancerede kemikalier gjorde forskerne knogler og væv gennemsigtige i en proces ved navn vævsrensning.

Derefter skød de lys igennem for at se, hvor der var nemmest adgang fra kranie til hjerne.

Også 3D-scanninger blev taget i brug for at lade forskerne se nærmere på samspillet mellem centralnervesystemet og kraniet.

Blå og lilla væv i hjerne

Forskerne rensede blandt andet væv i hjernen og hovedskallen. Her lader teknikken lyset passere gennem kraniet og dura mater, den yderste, hårdeste hjernehinde. De lilla prikker (SMC) er forbindelser mellem kraniet og hjernehinderne.

© Kolabas et. al/Cell

Kraniets celler er særligt følsomme over for betændelse

De avancerede undersøgelser viste, at forbindelserne fra kraniet og ind i selve hjernen gik dybere ned i den yderste og hårdeste af hjernens tre hinde-lag end hidtil antaget.

Yderligere undersøgelser af celler fra seks forskellige knogler, den yderste hjernehinde og selve hjernen afslørede også, at cellerne fra forskellige steder i kroppen har særlige kendetegn.

Celler fra calvaria – en del i toppen af kraniet – havde de mest fremtrædende af forskellige typer gener, der er vigtige for at sende oplysninger frem og tilbage mellem cellerne og udvikle betændelse.

Netop betændelse er en essentiel del af en række alvorlige hjernesygdomme. Betændelse er nemlig immunsystemets angreb mod ukendte og sygdomsbærende stoffer.

Men immunsystemets angreb kan koste hjernen dyrt og skade celler, hvilket kan føre til blodpropper eller alzheimer.

Nemmere at overvåge sygdomme

Forskerne håber derfor, at scanninger af kraniet kan afsløre betændelsestilstande i hjernen – uden mere indgribende og farlige undersøgelser.

“Vores detaljerede demonstration af kranie-betændelse i forskellige sygdomme hos mennesker antyder, at metoden kan bruges til at diagnosticere eller overvåge sygdomme i fremtiden,” konkluderer forskerne i deres rapport.