Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Ivan de Araujo/Yale Uni
Mennesket - Hjernen

Forskere kan slå dræberinstinkt til og fra hos mus

Ved hjælp af laserlys kan forskere slå dræberinstinktet til og fra i ellers fredelige mus. Lys i deres hjerne får dem til at angribe og bide både pinde og levende fårekyllinger.

Det minder om et scenarie fra en horror-film: Fredelige individer bliver gjort til dræbermaskiner mod deres vilje.

Men en gruppe forskere fra Yale University School of Medicine31743-3 {"target":"_blank"}) har nu gjort scenariet til virkelighed og fundet en metode til at slå dræberinstinktet i mus til og fra – som en slags tænd-sluk-knap i hjernen.

Det har brugt teknikken optogenetik, hvor neuroner – nerveceller i hjernen – aktiveres vha. lys.

© K. Deisseroth/Stanford Uni

Jag og bid

Musene var genmanipulerede til, at bestemte neuroner var lysfølsomme.

Derudover fik forsøgsdyrene opereret en lyskilde ind i hjernen, og når laseren blev tændt aktiverede den neuronerne.

Video fra New Scientist.

Så vha. simpelt laserlys kan forskerne få mus til at indfange og bide både små pinde, sodavandslåg og fårekyllinger. Objekter, som de i øvrigt var ganske uinteresserede i, når lyset – og neuronerne – var slukkede.

Sultne mus angriber mest

Forskerne havde på forhånd lokaliseret to grupper af neuroner. Den ene gruppe udløser lysten til at jage et bytte. Og den anden får – når den aktiveres – et dyr til at smælde kæberne sammen for at bide og slå et bytte ihjel.

Professor i psykiatri Ivan de Araújo, der er hovedforfatter på undersøgelsen, siger dog, at musene ikke angriber noget, der er større end dem selv.

De Araújo mener også, at dræberinstinkterne er tæt sammenkoblet med sult. Sultne mus er nemlig mere aggressive i deres jagt. Derfor er det ikke bare ren og skær aggression, som forskerne har kunnet tænde for hos musene.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul