Forskerne vil koble din hjerne til internettet

Læn dig tilbage, luk øjnene og gå online. Forskerne arbejder nu på højtryk med at skabe hundredtusinder af forbindelser mellem hjernen og computeren, så du kan surfe på nettet uden at røre en finger.

Hjerneprotese

Forskere har udviklet et fleksibelt net af elektroder, der kan sprøjtes ind i hjernen og skabe forbindelse mellem hjernecellerne og en computer.

© Lieber Research Group/Harvard University

Din hjerne skal opgraderes. Forskerne er i gang med at udvikle en såkaldt neuroprotese, som skal forbinde din hjerne med computere og gøre dig klogere.

Protesens elektroder skal opfange hjernens signaler, så computeren kan analysere dine tanker, og derefter sender protesen udvalgte dele af internettets uendelige visdom direkte ind i din hjerne ved hjælp af elektriske impulser.

Millioner bliver nu postet i udviklingen af neuroproteser, og forskerne regner med snart at kunne skabe en million forbindelser mellem hjernen og computeren.

Forskerne sprøjter net ind i hjernen

Forskere fra Harvard University i USA er allerede kommet langt med at udvikle en ny neuroprotese. Protesen består af et net med elektroder, der er så fleksibelt, at det kan sprøjtes ind i hjernen gennem en kun 0,1 mm bred kanyle. Inde i hjerne folder det sig ud og lægger sig tæt omkring hjernecellerne.

Et net med 128 elektroder er netop blevet brugt til at måle hjernesignaler i vågne mus. Og andre forsøg har vist, at flere net kan sprøjtes ind i forskellige dele af hjernen på en enkelt mus.

Neuroproteser er udbredte om ti år

Teknologien er ikke en fjern fremtidsversion. Simple proteser med nogle få hundrede elektroder gør det allerede nu muligt for lamme at styre robotlemmer.

Og nogle hjerneforskere mener, at proteser, som forstærker vores sanser og hukommelse vil være udbredte om ca. ti år, mens teknologier, der kan koble hjernen til internettet eller lader os telepatere med hinanden ligger 20-50 år ude i fremtiden.

Test din egen intelligens lige her:

Illustreret Videnskab står bag nettets vel nok mest præcise og videnskabeligt validerede IQ-test - udviklet på baggrund af den universalt anerkendte WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det tætteste, du kan komme på en nøjagtig måling af din IQ.