I studiet deltog næsten 250 mennesker fra 60 år og op. Normalt var alle ret stillesiddende, men det fik forskerne hurtigt lavet om på.
Den ene tredjedel fik besked på at trave 40 minutter tre gange om ugen, den anden øvede dansekoreografier tre gange ugentligt, mens den sidste gruppe var kontrolgruppe, som kun skulle strække ud og holde balancen ved lige.
Både før og efter forsøget, der varede et halvt år, blev de ældre mennesker testet for kondition og hukommelse, ligesom en avanceret hjernescanner tjekkede sundhed og kapacitet på deres såkaldte hvide hjernemasse.
Efter de seks måneder havde spadsere-gruppen forbedret sig mest på hukommelsestesten, ligesom deres hvide hjernemasse havde produceret en masse nye celler.
Nervebanerne i hjernen var blevet større, og eventuelle skader på cellerne var mindsket - og i nogle tilfælde helt forsvundet.
Dansernes hukommelse og hvide hjernemasse var også forbedret efter de ugentlige aktiviteter, men ikke helt så meget som vandrernes.
Kontrolgruppen, der var fortsat med primært at være stillesiddende, var derimod gået tilbage på alle parametre.
Manglende hvid hjernemasse giver demens
Den hvide hjernemasse betegner det fedtlag, der omkranser størstedelen af de mange nervebaner i hjernen. Fedtet både beskytter nerverne og hjælper dem med at sende elektriske signaler mellem forskelle hjernecentre.
Med alderen producerer hjernen færre fedtceller til at opretholde den hvide hjernemasse, og det gør hjernen langsommere og hukommelsen dårligere.
Det nye studie viser imidlertid, at hjernen godt kan skabe nye celler til den hvide hjernemasse, hvis kroppen holdes i gang - og særligt med raske gåture.
Det er rigtig godt nyt for alle, men særligt vigtigt kan det blive i kampen mod hjernesygdomme som demens og Alzheimers.
Forskerne mistænker nemlig, mangel på nye celler og skader i den hvide hjernemasse for at være en af hovedårsagerne til sygdommene, der særligt rammer ældre mennesker.