Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Barn, hjerne

God undervisning giver større hjerne

Hvis børn får undervisning, mens de er helt små, får de større hjerner som voksne.

Hvis børn modtager aktiv og støttende undervisning i de første fem leveår, kan det tydeligt ses på hjerneskanninger, når de er blevet voksne.

Det har forskere konkluderet efter at have undersøgt hjernen hos en række personer, som i 50 år har været en del af The Abecedarian Project.

I 1971 udtog forskere en gruppe børn fra udsatte familier til projektet. Alle familierne fik ekstra sundhedspleje, sund kost og familieterapi, men kun en del af børnene modtog undervisning i et såkaldt beriget læringsmiljø.

Den særlige undervisning stod på, fra børnene var få uger til fem år gamle – fem dage om ugen i 50 uger om året.

Siden har forskere fulgt børnenes udvikling, og her 50 år efter viser hjerneskanninger en forbavsende stor forskel.

Personer i den gruppe, som i 1970’erne fik den særlige undervisning, har i dag i gennemsnit en 10 pct. større hjerne, end kontrolgruppen har. Og hjernecentrene, som har med sprog og kognitive evner at gøre, er op til 30 pct. større hos de personer, som deltog i læringsforløbet.

Det er første gang, der er påvist en direkte sammenhæng mellem børns læring i et “beriget miljø” og hjernens udvikling. Forskerne bag opdagelsen mener, det er et gennembrud i forståelsen af, hvordan hjernen fungerer.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul