Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Hjernen

Grå prikker har samme nuance

Denne klassiske illusion giver indtrykket af, at de to prikker har forskellig nuance af grå. Men faktisk er de helt ens - og nu forstår forskere endelig, hvor illusionen opstår.

På en baggrund, der går fra mørkegrå til lysegrå, er to identiske prikker. Prikkerne har samme størrelse og vigtigst af alt - de har helt samme farve og samme lysstyrke. Men sådan ser det ikke ud i vores øjne, og forskere har i mere end 100 år kæmpet med at forstå, hvor illusionen opstår.

Nu har undersøgelser fra Massachusetts Institute of Technology i USA endelig fundet et svar.

Ifølge forskerne opstår illusionen, når vi skal vurdere lysstyrke. Og mod forventningen sker den vurdering faktisk allerede i nethinden og ikke i hjernens synscenter.

Vores evne til at vurdere lysstyrke er altså ikke et produkt af vores hjernes fortolkning af synsindtryk. Det er derimod en fundamental og medfødt mekanisme, der sker i vores øjne som et af de første skridt i vores synssansning.

Blinde børn falder for illusion

Den konklusion stod klar, da forskerne testede ni blinde børn, der havde fået synet tilbage efter operationer mod grå stær.

Hvis menneskets vurdering af lysstyrke var tillært, ville børnene, der aldrig før havde set sig omkring, ikke blive narret af den type lys-illusion. Men da børnenes bandager blev taget af, så de præcis det samme som os andre.

Illusionen påviser, at vores opfattelse af lys ikke er lig med den egentlige mængde af lys. I stedet beror vores opfattelse på en kombination af et objekts farve og den mængde lys, der rammer det.

Ifølge hovedforfatter og professor i visuel perception og neurovidenskab, Pawan Sinha, vil vi derfor også opfatte et sort stykke stof under et skarpt spotlys som ligeså lyst - eller endda lysere - end et hvidt stykke stof i dunkelt lys.

Læs også:

Hjernen

Du er kun en illusion

29 minutter
Hjernen

5 optiske illusioner

3 minutter
Hjernen

OPTISK BEDRAG: Ser du kantede eller kurvede linjer?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul