Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Hjernen

Har hjernen større kapacitet end en supercomputer?

Kan man opgøre hjernens ydeevne som en computers, altså i hertz og byte? Og er menneskehjernen hurtigere end en computer?

Menneskets hjerne arbejder på en helt anden måde end en computer, og derfor er det svært at sammenligne deres ydeevne. Man kan betragte hver enkelt nervecelle som en processor med en frekvens på 200 Hz, hvilket vil sige, at neuronen kan sende et signal af sted til en anden nerve 200 gange i sekundet. Hjernens processorer er altså meget langsommere end en almindelig hjemmecomputers processor, der arbejder med en hastighed på 1 GHz. Men i modsætning til de fleste computere med en enkelt eller to processorer, har hjernen 100.000.000.000 neuroner, så den samlede frekvens bliver 20.000 GHz. Dertil kommer, at hjernens neuroner er sat sammen i et komplekst netværk, hvor hver enkelt neuron har forbindelse til 1000 andre, som den kan sende sit signal videre til. Derved bliver den reelle frekvens 1000 gange større og når op på 20 millioner GHz. I dag ved man meget lidt om, hvordan hjernen gemmer information. Men antager man, at hver forbindelse mellem to neuroner kan være “tændt” eller “slukket” og derved lagre én bit information, svarer menneskets hukommelse til omkring 12.000 Gb. Hjernen er altså både hurtigere og har større hukommelse end nutidens computere. Men forskere tror, at computeren vil overhale hjernen allerede om få årtier.

Læs også:

Hjernen

Hvor meget ved du om din hjerne?

1 minut
Mennesket

Forskere: Dit skelet er levende

16 minutter
Hjernen

7 myter om hjernen

10 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul