Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hash TOP
Mennesket - Hjernen

Hash kan skade unges hjerner

Hashrygning fra en tidlig alder kan vise sig dyrt senere i livet, hvor unge rygere risikerer unormal hjernefunktion og en lavere IQ.

Unge under 17 skal tænke sig om en ekstra gang, inden de fyrer op under hashpiben og sætter lighteren til den hjemmekrøllede joint.

En canadisk undersøgelse tyder nemlig på, at de unges hjerner tager skade af den sjove tobak.

”Resultaterne indikerer, at hashrygning fra en tidlig alder ikke alene kan føre til afvigende hjernefunktion men også en lavere IQ,” siger forskningsleder og hjerneforsker Elizabeth Osuch fra Western University i Canada, der er ekspert i effekten af marihuana.

Hashhjernen fungerer ikke normalt

Forskerholdet udsatte 74 unge for psykiatriske og kognitive undersøgelser såvel som IQ-tests og hjerneskanninger.

De hashrygende forsøgspersoner under 17 år – og dem, der havde været under 17, da de startede med at ryge – udviste unormal hjerneaktivitet i forhold til den ikke-hashrygende kontrolgruppe.

Det gjaldt både de områder af hjernen, der er forbundet med hukommelse, belønningsadfærd, rumlig forståelse og evnen til at reflektere over sig selv.

Desuden målte forskerne en lavere IQ hos de unge hashrygere under 17 år.

[[>> Hvordan ser det ud med din egen IQ? Mål den i vores IQ-TEST]

Unge hashrygere bør tænke sig om

Da forsøget alene har påvist forskellene mellem de tidlige hashrygere og ikke-hashrygerne, er det op til større, opfølgende undersøgelser både at bekræfte resultaterne og at belyse, hvilken effekt den unormale hjerneaktivitet kan have.

Og det er vigtigt, særligt for unge med problemer, understreger forskningsleder Elizabeth Osuch:

”Mange unge (med psykologiske problemer, red.) bruger hash i store mængder, fordi de – trods forskningen – tror, det hjælper på deres lidelse og fordi, det får dem til at føle sig bedre tilpas her og nu.”

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul