Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Herpes kan føre til alzheimer

Nye forsøg viser, at den udbredte virus HSV-1 kan give alzheimersymptomer.

Shutterstock

Over to tredjedele af alle mennesker er smittet med HSV-1, og i nogle tilfælde kan den simple infektion udløse demenssygdommen alzheimer. Det fremgår af nye resultater skabt af forskere på Tufts University i USA.

Herpesvirussen, som er kendt for at give forkølelsessår, kan fremkalde de ophobninger af proteinet beta-amyloid mellem hjernecellerne, som er et af de vigtigste kendetegn ved alzheimer.

HSV-1 kan skabe de samlinger af beta-amyloid (grønne), som kendetegner alzheimer.

© Shutterstock

Forskerne fandt frem til sammenhængen, da de inficerede såkaldte minihjerner, dvs. dyrkede klumper af hjerneceller, med virussen.

I løbet af tre dage udviklede minihjernerne store mængder beta-amyloid, samtidig med at hjernecellerne begyndte at dø – præcis det billede, som hjerneskanninger viser hos patienter med alzheimer.

Herpesmedicin beskytter hjernecellerne

Forskerne forsøgte herefter at beskytte minihjernerne mod skaderne ved at give dem stoffet valacyclovir, som er et almindeligt middel mod herpes. Forsøgene viste en god effekt og giver dermed håb om, at stoffet kan bruges som behandling til mennesker, som både har alzheimer og er inficeret med HSV-1.

Er man først smittet med HSV-1, bliver virussen i kroppen resten af livet. Det er dog langtfra hos alle smittede, at virussen formår at krydse den såkaldte blod-hjerne-barriere.

Læs også:

Alzheimer
Hjernen

Modgift skal bremse alzheimer

10 minutter
Sygdomme

Virus skal kurere sukkersyge

12 minutter
Alzheimer
Hjernen

Forskere afslører: Disse små beboere i hjernen styrer dine tanker

11 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul