Shutterstock

Herpes kan føre til alzheimer

Nye forsøg viser, at den udbredte virus HSV-1 kan give alzheimersymptomer.

Over to tredjedele af alle mennesker er smittet med HSV-1, og i nogle tilfælde kan den simple infektion udløse demenssygdommen alzheimer. Det fremgår af nye resultater skabt af forskere på Tufts University i USA.

Herpesvirussen, som er kendt for at give forkølelsessår, kan fremkalde de ophobninger af proteinet beta-amyloid mellem hjernecellerne, som er et af de vigtigste kendetegn ved alzheimer.

HSV-1 kan skabe de samlinger af beta-amyloid (grønne), som kendetegner alzheimer.

© Shutterstock

Forskerne fandt frem til sammenhængen, da de inficerede såkaldte minihjerner, dvs. dyrkede klumper af hjerneceller, med virussen.

I løbet af tre dage udviklede minihjernerne store mængder beta-amyloid, samtidig med at hjernecellerne begyndte at dø – præcis det billede, som hjerneskanninger viser hos patienter med alzheimer.

Herpesmedicin beskytter hjernecellerne

Forskerne forsøgte herefter at beskytte minihjernerne mod skaderne ved at give dem stoffet valacyclovir, som er et almindeligt middel mod herpes. Forsøgene viste en god effekt og giver dermed håb om, at stoffet kan bruges som behandling til mennesker, som både har alzheimer og er inficeret med HSV-1.

Er man først smittet med HSV-1, bliver virussen i kroppen resten af livet. Det er dog langtfra hos alle smittede, at virussen formår at krydse den såkaldte blod-hjerne-barriere.