Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neuroner i hjernen

Hjerneceller lever videre efter døden

Flere timer efter sidste hjerteslag, kan hjernens celler stadig genoplives. Det viser et forsøg fra USA, hvor hjerneceller fra døde grise fik tilført ilt og næringsstoffer i et særligt pumpesystem.

Shutterstock

Det er nu lykkedes forskere at genskabe celleaktivitet i hjerner, som er udtaget fra grise, fire timer efter slagtning af dyrene.

Forsøget blev gennemført af forskere på Yale School of Medicine i USA.

De har udviklet et system, de kalder BrainEx, og som består af en række pumper, der fylder hjernens blodkar med ilt og næringsstoffer.

For en sikkerheds skyld tilførte systemet også grisehjernerne et stof, som forhindrer hjernecellerne i at sende signaler. Forskerne ville på den måde undgå enhver risiko for, at der kunne opstå aktivitet, som kan tolkes som bevidsthed i hjernerne.

Hjerneceller (grønne) kan genaktiveres mange timer efter død

Hjerneceller (grønne) fra en gris kan genoplives, mange timer efter at dyret er blevet slagtet.

© Stefano G. Daniele & Zvonimir Vrselja; YSM

Celler kan genaktiveres

Efter at have ligget seks timer i BrainEx-systemet begyndte nogle af cellerne i hjernerne at live op og vise tegn på, at deres stofskifte var blevet genstartet.

Forskerne udtog herefter nogle af dem og dyrkede dem i petriskåle, og her viste det sig, at de stadig var i stand til at sende elektriske signaler til hinanden.

Forskerne understreger, at der ikke er tale om, at de har genoplivet grisehjernerne, men at resultatet viser, at celledøden i hjernen foregår langsommere end tidligere troet.

Det betyder, at det måske også er muligt at genaktivere nerveceller hos mennesker efter et slagtilfælde, hvor ilttilførslen har været afbrudt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul