Shutterstock
Neuroner i hjernen

Hjerneceller lever videre efter døden

Flere timer efter sidste hjerteslag, kan hjernens celler stadig genoplives. Det viser et forsøg fra USA, hvor hjerneceller fra døde grise fik tilført ilt og næringsstoffer i et særligt pumpesystem.

Det er nu lykkedes forskere at genskabe celleaktivitet i hjerner, som er udtaget fra grise, fire timer efter slagtning af dyrene.

Forsøget blev gennemført af forskere på Yale School of Medicine i USA.

De har udviklet et system, de kalder BrainEx, og som består af en række pumper, der fylder hjernens blodkar med ilt og næringsstoffer.

For en sikkerheds skyld tilførte systemet også grisehjernerne et stof, som forhindrer hjernecellerne i at sende signaler. Forskerne ville på den måde undgå enhver risiko for, at der kunne opstå aktivitet, som kan tolkes som bevidsthed i hjernerne.

Hjerneceller (grønne) kan genaktiveres mange timer efter død

Hjerneceller (grønne) fra en gris kan genoplives, mange timer efter at dyret er blevet slagtet.

© Stefano G. Daniele & Zvonimir Vrselja; YSM

Celler kan genaktiveres

Efter at have ligget seks timer i BrainEx-systemet begyndte nogle af cellerne i hjernerne at live op og vise tegn på, at deres stofskifte var blevet genstartet.

Forskerne udtog herefter nogle af dem og dyrkede dem i petriskåle, og her viste det sig, at de stadig var i stand til at sende elektriske signaler til hinanden.

Forskerne understreger, at der ikke er tale om, at de har genoplivet grisehjernerne, men at resultatet viser, at celledøden i hjernen foregår langsommere end tidligere troet.

Det betyder, at det måske også er muligt at genaktivere nerveceller hos mennesker efter et slagtilfælde, hvor ilttilførslen har været afbrudt.