Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hjernecellers lange arme ­afgør din IQ

Forskning viser, at rumfanget af dendritterne - de små kontaktskabende fangarme i hjernens nerveceller - har indflydelse på, hvor kloge vi er.

Shutterstock/Madrock24

Længden og tykkelsen af hjernecellernes udløbere, de såkaldte dendritter, er afgørende for vores intelligens. Det viser en ny undersøgelse fra Vrije Universiteit Amsterdam i Holland.

Dendritterne er de udløbere, som sætter den enkelte nervecelle i kontakt med andre nerveceller. Forskerne undersøgte dendritterne hos nerveceller fra 46 patienter.

De gennemgik hjerneoperationer som led i behandling af epilepsi eller kræft i hjernen. Operationerne havde til formål at fjerne sygt hjernevæv, men samtidig udtog kirurgerne også en smule sundt væv, som forskerholdet fik adgang til at studere.

Dendritterne i nervecellerne har betydning for din IQ

Rumfanget af nervecellernes dendritter har betydning for vores intelligens. Nervecellen ses her med en blå midte, og dendritterne er de grønlige udløbere.

© CHRIS HENSTRIDGE/SPL

Dendritter har stor betydning

Før operationerne gennemgik patienterne en IQ-test, så forskerne kunne koble deres score med opmålingerne af deres hjerneceller. De patienter, som havde højest IQ, havde de største dendritter.

Forskerne understreger, at selvom der kun er en lille forskel i størrelsen på dendritterne fra person til person, kan det have stor effekt i hjernens samlede mentale formåen, fordi der er mange milliarder af nerveceller og endnu flere dendritter i hjernen.

Samtidig peger de på, at andre nye undersøgelser viser, at det ikke kun er i hjernecellerne, hjernens signaler skabes, men også i dendritterne.

Læs også:

Hjernen

Herpes kan føre til alzheimer

2 minutter
Mange mennesker er ikke klar over, at hikke opstår på grund af sammentrækninger i mellemgulvet.
Mennesket

KEND DIN KROP: Hvorfor får du hikke?

2 minutter
Hjernen

Sådan træner du din talforståelse

16 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul