Shutterstock/Madrock24

Hjernecellers lange arme afgør din IQ

Større er ikke altid bedre - bortset fra når det kommer til størrelsen på dine nervecellers små fangarme.

Længden og tykkelsen af hjernecellernes udløbere, de såkaldte dendritter, er afgørende for vores intelligens. Det viser en ny undersøgelse fra Vrije Universiteit Amsterdam i Holland.

Dendritterne er de udløbere, som sætter den enkelte nervecelle i kontakt med andre nerveceller. Forskerne undersøgte dendritterne hos nerveceller fra 46 patienter.

De gennemgik hjerneoperationer som led i behandling af epilepsi eller kræft i hjernen. Operationerne havde til formål at fjerne sygt hjernevæv, men samtidig udtog kirurgerne også en smule sundt væv, som forskerholdet fik adgang til at studere.

Dendritterne i nervecellerne har betydning for din IQ

Rumfanget af nervecellernes dendritter har betydning for vores intelligens. Nervecellen ses her med en blå midte, og dendritterne er de grønlige udløbere.

© CHRIS HENSTRIDGE/SPL

Dendritter har stor betydning

Før operationerne gennemgik patienterne en IQ-test, så forskerne kunne koble deres score med opmålingerne af deres hjerneceller. De patienter, som havde højest IQ, havde de største dendritter.

Forskerne understreger, at selvom der kun er en lille forskel i størrelsen på dendritterne fra person til person, kan det have stor effekt i hjernens samlede mentale formåen, fordi der er mange milliarder af nerveceller og endnu flere dendritter i hjernen.

Samtidig peger de på, at andre nye undersøgelser viser, at det ikke kun er i hjernecellerne, hjernens signaler skabes, men også i dendritterne.