Shutterstock

Hjernecenter beskytter dig mod traumer

Hjernecenteret hippocampus har vist sig at kunne bekæmpe traumer. Det har ledt forskerne på sporet af en mulig behandling for posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Nye forsøg med mus viser, hvordan vores hjerne undgår, at en traumatisk oplevelse sætter sig fast og bliver ved med at fremkalde angst, når vi tænker på den.

Forskere fra University of Texas fulgte hjerneaktiviteten hos mus, som først blev påført et traume og derefter fik lov at bearbejde det.

Traumet blev fremkaldt ved at give musene et lille elektrisk stød, hver gang de blev sat ned i en kasse.

Efterhånden var alene synet af kassen nok til at fremkalde en reaktion i hjernecenteret amygdala, som er kendt for at være forbundet med frygt.

Derefter blev musene placeret flere gange i kassen uden at få stød, og nu kunne forskerne se, hvordan musene lærte sig at undertrykke frygten.

Der opstod øget aktivitet i en gruppe nerveceller i et andet center, hippocampus, som har med erindring at gøre, samtidig med at aktiviteten i amygdala dalede.

Nerveceller i hippocampus kan fjerne angsten, som er forbundet med traumatiske oplevelser.

© Shutterstock

Amygdala fremkalder angst.

© Shutterstock

Hippocampus undertrykker angst.

Nervecellerne i hippocampus er åbenbart afgørende for, at hjernen kan få traumatiske oplevelser til at blegne.

Hvis det samme gælder i menneskehjernen, kan stimulering af disse celler måske hjælpe mod lidelser som PTSD, hvor patienten netop plages af, at alene erindringen om en oplevelse fremkalder lige så stor angst som oplevelsen i sig selv.