Invaliderende sygdom nedbryder hjernen
ALS, eller amyotrofisk lateral sklerose, er en fremadskridende og dødelig sygdom, der ødelægger de nerver i hjernen og rygmarven, som styrer vores bevægelser.
I det nye forsøg, der er udgivet i tidsskriftet Nature, begyndte forskere fra University of Tübingen at samarbejde med en mandlig ALS-patient, da han stadig kunne bevæge sine øjne.
Her fortalte manden, der dengang var 34 år gammel, at han ønskede at få opereret elektroder ind i hjernen i et forsøg på at blive ved med at kommunikere med sin familie, og især sin 4-årige søn.
Forskerne opererede derfor to 3,2 millimeter brede mikroelektroder ind i den bagerste del af frontallapperne, hjernens såkaldte bevægelsescenter.
Patient leverer vigtig besked til 4-årig søn
I tre måneder forsøgte forskerne fogæves at aflæse hjernecellernes elektriske impulser.
Til sidst besluttede de sig for at spille en tone for manden, hvor lyden blev højere i frekvens, når de elektriske impulser omkring hjerneimplantaterne blev hurtige - og lav i frekvens når de elektriske impulser blev langsomme.
Herefter bad de manden om at tænke på at ændre tonen, så de høje toner betød 'ja' og de lave toner betød 'nej'.
Efter bare 12 dage kunne patienten styre tonerne fuldstændig og begynde at skabe ord ved at svare 'ja' eller 'nej' til de bogstaver, forskerne holdt op foran ham med en hastighed på omkring ét bogstav i minuttet.
Og allerede efter tre uger leverede han forståelige sætninger med netop den teknik.
I den allerførste sætning bad han sygeplejerne om at ændre sin liggestilling. Men i det følgende år leverede manden, ifølge forskerne et utal af sætninger, som fx: "Jeg vil gerne høre albummet med Tool højt" og "Jeg elsker min seje søn."