Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

bigbrain coverpic
Mennesket - Hjernen

Hjernemodel i 3D viser alle detaljer

BigBrain er 50 gange mere detaljeret end tidligere computermodeller.

Et internationalt forskerhold har skabt den hidtil mest detaljerede 3D-computermodel af hjernen ud fra 7404 tynde skiver af en menneskehjerne. I de hidtidige computermodeller måler de mindste synlige dele én mm på hver led, men i den nye model kommer forskerne så tæt på, at de kan se detaljer, der er 50 gange mindre.

Google Earth for hjernen

"BigBrain" bliver computermodellen kaldt, og den fungerer lidt som Google Earth, hvor forskerne i stedet for at zoome ind på jordkloden kan gå på opdagelse hvor som helst i de snoede krinkelkroge af hjernen og se, hvordan neuronerne er organiseret.

BigBrain er skabt på grundlag af en normal og sund hjerne, der stammer fra en 65-årig kvinde. Hjernen blev skåret i 7404 skiver og skannet ind i høj opløsning. 3D-hjernemodellen gør det bl.a. muligt at studere, hvordan cellerne ser ud i grænseområderne mellem de enkelte hjerneområder.

BigBrain er resultatet af et femårigt samarbejde mellem tyske og canadiske forskere, og de er nu allerede i gang med at skabe BigBrain 2.

Sådan virker BigBrain

  1. Hjernen indkapsles i paraffin, så den bliver fastere i konsistensen. Derefter skæres den i 7404 skiver på 0,02 millimeters tykkelse med en mikrotom, en avanceret skæremaskine.
  1. Skiverne behandles med en farvet opløsning, som fremhæver konturerne, og lægges side om side i nogle rammer. Derefter skannes de ind i højest mulige opløsning.
  1. Skanningerne samles til en 3D-model af hjernen, hvor forskerne kan zoome ind på detaljer, der er mindre end et menneskehår.

Video: Sådan ser hjernen ud i 3D

Se forskerne navigere rundt i hjernen og fokusere på et hvilket som helst udsnit.

Læs også:

Fortidsmennesker

Forskere løser gåden: Sådan erobrede mennesket kloden

28 minutter
Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Måneformørkelse rammer Danmark fredag aften

4 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

76 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul