Hjernen holder mere af kanter end af kurver

OPTISK BEDRAG: Hvordan er forløbet af linjerne på den grå baggrund? Er de buede, zigzaggede eller begge dele?

© Kohske Takahashi/i-Perception

Se godt på billedet herover. Hvilken slags linjer ser du? Buede, lige eller begge slags?

Sandheden er, at alle linjerne er ens. De er allesammen lige bløde og bølgende. Forskellen er, at de lyse og mørke dele af linjerne er placeret forskelligt.

Hvis du er som de fleste, oplever du, at hvert andet par linjer er hårde og zigzaggende.

Særlig kombination forvirrer hjernen

Japanske psykologer satte sig for at undersøge det optiske bedrag nærmere og udsatte derfor en gruppe studerende for forskellige udgaver af billedet. Kurvernes farveforløb og baggrundsfarve - både hvid, sort og grå - varierede i undersøgelsen.

Close-up af grå baggrund

© Kohske Takahashi/i-Perception

Undersøgelsen viste, at den optiske illusion kun virker med grå baggrund. Og det er kun, når en linje skifter farve i toppen og bunden af kurven, at vi ser den som zigzagget.

Hjernen favoriserer kanter over kurver

Ifølge Kohske Takahashi fra Chukyo University i Japan kan forklaringen være, at vores hjerne bruger forskellige strategier til at identificere bløde kurver og skarpe kanter, og at strategierne kan konkurrere med hinanden.

Når farveskiftet på en linje sker i toppen og bunden af kurverne, oplever vi en lodret linje ned gennem kurverne, og denne linje overdriver hjernens oplevelse af kurvens retningsskift, så linjerne fremstår som zigzaggende.