Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

hukommelse

Nerveceller i hjernen

Hukommelsen hiver minder frem

Hjernen er menneskets kontrolcenter, og et af dens vigtigste funktioner er at lagre information i vores hukommelse. Uden vores hukommelse ville vi miste evnen til at lære, benytte os viden fra tidligere erfaringer, huske hvem der er vigtige for os, og hvorfor de er det. Det er i brede træk, hvad hukommelse er, men vigtigheden af den går endnu dybere. Menneskers nervesignaler er så hurtige, at vores hjerner har svært ved at bearbejde de indtryk, vi bliver mødt med - fx en duft eller en bevægelse. Det er her vores hukommelse sættes i gang, da den sammenligner og relaterer disse oplevelser med tidligere erfaringer, afkoder dem, og beslutter om disse indtryk skal ignoreres eller ej. Gå på opdagelse i vores artikler og bliv klogere på din forunderlige hukommelse.

Nerveceller kommunikerer med hinanden
© Shutterstock

Hvad er fotografisk hukommelse?

Fotografisk hukommelse er evnen til at huske en side i en bog eller en begivenhed med perfekt klarhed - også selvom indtrykket kun varede i kort tid. Fotografisk hukommelser nævnes ofte i populærkultur, men det er aldrig lykkedes forskere at bekræfte ægte fotografisk hukommelse.

Det er dog bevist, at visse mennesker har en lignende evne kaldt eidetisk hukommelse. Eidetisk hukommelse er evnen til at visualisere et objekt et par minutter efter, at det er blevet fjernet fra synsfeltet. Eidetisk hukommelse er begrænset i forhold til fotografisk hukommelse, da det ikke er muligt at genkalde et minde med fuldstændig klarhed. Det er kun børn i alderen 6-12 år, der kan have eidetisk hukommelse. Ingen voksne har fået bekræftet at have denne evne.

Hjerne og netværk
© Shutterstock

Sådan får du bedre hukommelse

Der er mange måder at styrke sin hukommelse på. Minder er information gemt i hukommelsen, og jo flere gange de bliver bragt op eller gentaget, desto lettere er det at genkalde dem. Det er derfor, det er let at huske, hvad ens bedste ven og svært at huske navnet på en person, man kun har mødt få gange. Ved at repetere det, man ønsker at huske flere gange i træk og forbinde det med et visuelt element, styrker det ens evne til at huske den specifikke information. Desuden hjælper en god søvn på hukommelsen. Under søvnen repeterer langtidshukommelsen al sin nye viden.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul