Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

D-vitamin hjælper på hukommelsen

D-vitamin kan beskytte et særligt net i det område af hjernen, der er koblet til vores hukommelsen. Det viser en nyere undersøgelse udført af australske forskere.

Shutterstock

D-vitamin øger optagelsen af vigtige stoffer i tarmsystemet, regulerer immun­forsvaret og holder styr på blodsukkeret. Nu viser et forskningsprojekt, at vitaminet også har stor betydning i hjernen, hvor det hjælper cellerne til at bygge nye forbindelser.

Forskere fra University of Queensland i Australien undersøgte hjernerne på mus, som led af mangel på D-vitamin, og opdagede, at en struktur omkring nervecellerne, det perineuronale net, manglede hos musene.

D-vitamin styrker hjernens perineuronale net (grøn), som omslutter hjernecellerne.

© Phoebe Mayne/The University of Queensland

Nettet indkapsler bestemte nerveceller og stabiliserer cellernes forbindelser. Musene mistede en stor del af deres perineuronale net i hjerneområdet hippocampus, som er involveret i hukommelsen.

Vitamin beskytter net i hjernen

Forskerne testede musenes evner til at lære og huske, og musene med D-vitaminmangel klarede sig dårligere end andre mus.

Forskerne mener, at D-vitamin beskytter de perineuronale net i hippocampus fra at blive ødelagt af enzymer, som det sker i andre områder.

De perineuronale net er ikke en fordel overalt i hjernen. Personer med alzheimer kan fx få det bedre, når nettet fjernes i visse hjerne­områder. Der skal derfor mere forskning til for at afklare, hvorfor nettene spiller en særlig rolle i hippocampus.

Læs også:

hukommelse

Sådan fungerer din hukommelse

7 minutter
hukommelse

Hjernetræneren: Få en bedre hukommelse

2 minutter
hukommelse

Er du nysgerrig? Sult efter viden styrker din hukommelse

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul