Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

D-vitamin hjælper på hukommelsen

D-vitamin kan beskytte et særligt net i det område af hjernen, der er koblet til vores hukommelsen. Det viser en nyere undersøgelse udført af australske forskere.

Shutterstock

D-vitamin øger optagelsen af vigtige stoffer i tarmsystemet, regulerer immunforsvaret og holder styr på blodsukkeret. Nu viser et forskningsprojekt, at vitaminet også har stor betydning i hjernen, hvor det hjælper cellerne til at bygge nye forbindelser.

Forskere fra University of Queensland i Australien undersøgte hjernerne på mus, som led af mangel på D-vitamin, og opdagede, at en struktur omkring nervecellerne, det perineuronale net, manglede hos musene.

D-vitamin styrker hjernens perineuronale net (grøn), som omslutter hjernecellerne.

© Phoebe Mayne/The University of Queensland

Nettet indkapsler bestemte nerveceller og stabiliserer cellernes forbindelser. Musene mistede en stor del af deres perineuronale net i hjerneområdet hippocampus, som er involveret i hukommelsen.

Vitamin beskytter net i hjernen

Forskerne testede musenes evner til at lære og huske, og musene med D-vitaminmangel klarede sig dårligere end andre mus.

Forskerne mener, at D-vitamin beskytter de perineuronale net i hippocampus fra at blive ødelagt af enzymer, som det sker i andre områder.

De perineuronale net er ikke en fordel overalt i hjernen. Personer med alzheimer kan fx få det bedre, når nettet fjernes i visse hjerne­områder. Der skal derfor mere forskning til for at afklare, hvorfor nettene spiller en særlig rolle i hippocampus.

Læs også:

Intelligens

Krydsord #12 – Den rige jord

1 minut
Det stora nordiska triviatestet
Intelligens

NYHEDS-QUIZ: Videnskabens største bedrifter i februar

1 minut
hukommelse

Test din hukommelse

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul