Shutterstock
Neuronit aivoissa

Din nysgerrighed hjælper dig med at lære og huske

Mennesket har altid været sulten efter viden, og faktisk spiller vores nysgerrighed en stor rolle i vores evne til at lære og huske. For når vi bliver nysgerrige på et emne, aktiveres en række helt særlige områder i hjernen.

Hver dag støder vi på større og mindre spørgsmål, der får vores hjerne til at knage.

Hvorfor er himlen blå? Hvad brugte T.Rex sine små arme til? Og hvordan skal vi finde kuren mod kræft?

Hvis du ikke kender svarene, så kan du formentlig mærke, hvordan din hjerne gennemsøger tidligere erfaring og viden for at arbejde sig frem til dem. Måske begynder uvidenheden at irritere dig som en kløe, du ikke kan nå. Og måske du kan mærke en trang til at søge efter svarene og få vished?

Dét du kan mærke er din nysgerrighed - et urinstinkt, der ifølge neurologer fra University of California i USA sætter din hjerne i en helt bestemt tilstand.


Når du vælger at tegne et digitalt abonnement på Illustreret Videnskab, får du lige nu de første 14 dage for 0 kr. – og det er ingen binding!

Nysgerrighed gør hjernen til et videns-vortex

For at teste nysgerrighedens effekt på hjernen blev en række forsøgspersoner sat til at rangere deres nysgerrighed inden for en række emner.

Derefter blev de hjerneskannet, mens de fik svarene på spørgsmålene. Ind i mellem svarene fik de dog vist nogle ansigter, der ikke var relateret til hverken spørgsmål eller svar. Til sidst skulle forsøgspersonerne genkalde både svar og ansigter.

MRI-skanning

Forsøgspersonerne blev skannet med en metode, der hedder fMRI eller Funktionel magnetisk ressonanstomografi. En fMRI-skanning kan vise detaljerede billeder af aktiviteten i forskellige hjerneområder ved at måle blodgennemstrømningen. Her ses en normal MRI-skanning.

Undersøgelsen viste, ikke overraskende, at de alle var bedst til at huske svarene til de spørgsmål, de var mest nysgerrige på.

Det overraskede dog forskerne, at forsøgspersonerne også kunne huske ansigterne, der kom før det svar, de var interesseret i. Og det endda helt op til 24 timer efter at have set ansigterne.

Det tyder derfor på, at nysgerrighed åbner hjernen op som et slags videns-vortex, der ikke kun lærer og lagrer den information, vi er interesserede i - men også alt omkring den.


Vi giver dig friske videnskabsnyheder hver dag. Du får de første 14 dage for 0 kr.– og husk: Det er ingen binding!

Vidste du? Din hjerne svulmer, når du lærer noget nyt

Ny viden aktiverer belønningscenter

Ud fra forsøgspersonernes hjerneskanninger kunne forskerne også konkludere, at nysgerrighed øger aktiviteten i flere hjerneområder - heriblandt belønningscenteret i nucleus accumbens og hukommelsescentralen hippocampus.

De to hjerneområder interagerer også med hinanden, og det samspil, kan ifølge forskerne, forklare nysgerrighedens særlige kraft - og også hvorfor ny viden kan give en lykkefølelse på lige fod med sex og mad.

Illustreret Videnskab - nysgerrige siden 1984

Hos Illustreret Videnskab har vi været nysgerrige på verden i 35 år. Derfor kan du altid regne med at få svar på det, der gør dig nysgerrighed, når du besøger vores digitale univers.

Når du vælger at tegne et digitalt abonnement på Illustreret Videnskab får du lige nu får du de første 14 dage for 0 kr. – og det er naturligvis ingen binding.

Som digital abonnent får du:

  • Ubegrænset digital adgang til illvid.dk og hele Illustreret Videnskabs store arkiv
  • Oplæste artikler i vores nye app
  • Daglige nyheder fra videnskabens verden