Hjernechip booster hukommelsen

En elektrisk chip kan forbedre din hukommelse, viser et nyt forsøg. I fremtiden vil forskerne bruge hjerneimplantater til at booste dit syn, dine bevægelser eller ligefrem kurere demens.

SHUTTERSTOCK

Elektriske signaler fra et hjerneimplantat kan styrke hukommelsen markant.

For første gang nogensinde har forskere styrket menneskers hukommelse ved hjælp af et implantat.

Forskere fra University of Southern California i USA har udviklet en chip, som stimulerer bestemte dele af hjernen og på den måde forstærker hukommelsen.

Hos forsøgspersoner har chippen forbedret evnen til at huske med op mod 30 procent.

Forskerne indopererede chippen hos 20 frivillige personer og registrerede deres hjerneaktivitet, mens de gennemgik hukommelsestests.

Chippen efterligner hukommelsen

I anden del af forsøget sendte chippen elektriske signaler til de områder, som var aktive under øvelserne, og det var i denne fase, forskerne målte den positive effekt på testpersonernes hukommelse.

Ifølge forskerne efterlignede chippen de processer, der naturligt sker i hukommelsescenteret hippocampus, når vi skal huske ting.

Kur mod alzheimer

Chippen bliver et vigtigt led i behandlingen af patienter, som lider af alzheimer eller hukommelsestab, mener forskerne.

Også børn med indlæringsvanskeligheder vil kunne få nytte af implantatet.

Holdet bag chippen mener desuden, at teknikken kan overføres til at styrke andre funktioner styret af hjernen – fx synet og motorikken.