Barndomsminder top

Hjernen sletter gamle minder

Barndomsminder fra de tidligste år er en luksus, der er de færreste forundt. Nye oplevelser får hjernen til at skubbe de ældste minder ud i glemslen.

2. maj 2017 af Gorm Palmgren

Gamle minder må nogle gange vige for nye, og derfor husker vi ikke meget fra vores tidlige barndom.

I de første år af vores liv er hjernen i rivende udvikling, og forskere mener, at det er grunden til, at kun få minder sætter sig fast.

Minder forankrer sig i netværk af hjernens neuroner, og hjerneområdet hippocampus er helt afgørende for vores hukommelse. Her vokser nye neuroner frem og udvikler sig gennem hele livet, så vi kan lære og huske nye ting. Men væksten har sin pris.

Neuroner udvisker din barndom

I 2014 viste Sheena Josselyn og Paul Frankland på The Hospital for Sick Children i Toronto i Canada, at nye neuroner konkurrerer med eksisterende og på den måde kan slette minder i de gamle neuroners netværk.

Når forskerne satte gang i dannelsen af nye neuroner med vækststoffer i mus, glemte dyrene hurtigt det, de lige havde lært.

Omvendt huskede musene deres tidligste oplevelser bedre, hvis forskerne hæmmede nye neuroners vækst.

Test din IQ lige her:

Illustreret Videnskab står bag nettets vel nok mest præcise og videnskabeligt validerede IQ-test - udviklet på baggrund af den universalt anerkendte WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det tætteste, du kan komme på en nøjagtig måling af din IQ.

>> TAG DIN GRATIS IQ-TEST HER!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.