Hovedstød gør dig glemsom

Fodboldspilleres konstante sammenstød med læderkuglen går ud over hukommelsen og kan skade hjernen på længere sigt.

Hovedstød TOP

Hovedstød kan afgøre, om du bliver typen, der husker alle dine indkøb eller altid glemmer nøglerne.

Forskere fra University of Stirling i Skotland har påvist, at hukommelsen bliver nedsat med op til 67%, når man banker pandebrasken ind i en fodbold igen og igen.

Forskerne mener også, at hjernen kan tage mere varig skade.

Fodboldspillere nikker sig glemsomme

De skotske forskere lod 19 mandlige og kvindelige fodboldspillere nikke til 20 fodbolde hver.

Forsøgspersonerne satte panden til læderet på bolde, der blev affyret fra en maskine indstillet til at genskabe kraften fra et hjørnespark.

Gad vide, om de har besvær med at finde hjem efter kampen? Se nogle af de mest spektakulære hovedstød fra fodboldens verden her:

Video

Herefter skulle fodboldspillerne tage en hukommelsestest, som de klarede mellem 41 og 67% dårligere end før deres hovedstød.

Hukommelsestabet var dog kun midlertidigt, og fodboldspillerne kunne huske igen efter 24 timer.

Varige hjerneskader ligger på lur

På verdensplan spiller 250 millioner mennesker fodbold, og de nikker i gennemsnit til fodbolden omkring seks gange i løbet af en kamp.

De mange slag mod hovedet giver ikke kun problemer med hukommelsen på kort sigt, men kan også øge risikoen for langsigtede skader, mener forskerne.

”Selvom ændringerne var midlertidige, tror vi, at de har betydning for hjernens generelle sundhedstilstand, især hvis det sker igen og igen,” siger hjerneforsker Dr. Magdalena Ietswaart fra University of Stirling.