Forskere: Mangel på vigtigt vitamin kan øge din risiko for demens

Antallet af personer med demens forventes at vokse eksplosivt. Nyere undersøgelse viser, at manglen på ét særligt vitamin er én blandt flere ting, der kan have afgørende betydning for din risiko.

Demens
© Shutterstock

Artiklen blev første gang udgivet i juni 2022.

Det sparker gang i dine immunceller, så de kan angribe virusser og hjælper din krop med at optage vigtige næringsstoffer.

D-vitamin spiller en hovedrolle i flere af kroppens funktioner, og mangel på vitaminet er de seneste år blevet koblet med alt fra svagere knogler til autoimmune sygdomme.

En undersøgelse fra University of South Australia udgivet i august 2022 viser, at fraværet af det lille undseelige molekyle i kroppen er én blandt flere ting, der kan øge din risiko for at udvikle demens.

OBS: Doseringen af d-vitamin er vigtig! Spørg ALTID din læge til råds, inden du tager ekstra d-vitamin.

Sygdomme kunne være undgået

Forskerne bag undersøgelsen nærstuderede blodprøver og hjernescanninger fra hele 294.514 forskellige personer i en stor biobank i England.

Her opdagede de en sammenhæng mellem en lav mængde d-vitamin i blodet, svarende til under 25 nanomol per liter blod, og en øget risiko for både demens og blodpropper.

Se listen: Det har indflydelse på din risiko for demens

OBS: Doseringen af d-vitamin er vigtig! Spørg ALTID din læge til råds, inden du tager ekstra d-vitamin.

Forskerne definerede en normal mængde d-vitamin i blodet som over 50 nanomol per liter. De mener, at det kan få afgørende betydning, hvis en person med et meget lavt niveau af d-vitamin løftes til det normale.

"I den engelske befolkning kunne vi fx se, at op mod 17 procent af alle tilfælde af demens måske kunne have været undgået, hvis d-vitamin-niveauet var blevet løftet til et normalt niveau," lyder det fra forskningsleder og professor Elina Hypponen i en pressemeddelelse.

Professor: D-vitamin er én blandt mange ting

Ifølge WHO lider mindst 55 millioner mennesker verden over af demenssygdomme, og tallet forventes at vokse eksplosivt med næsten 10 millioner nye tilfælde hvert eneste år.

Derfor knokler forskere verden over lige nu for at finde løsninger, der kan forhindre de kroniske og fremadskridende sygdomme i at opstå. Her kan mængden af d-vitamin i blodet være én af de faktorer, der er værd at kigge på.

Det forklarer Gunhild Waldemar, som er klinisk professor i neurologi ved Københavns Universitet og leder for Nationalt Videnscenter for Demens. Hun er ikke involveret i den nye undersøgelse, men er ikke overrasket over resultatet, som hun kalder "et stærkt bevis for, at d-vitamin-mangel er en risikofaktor i forhold til demens."

"Vi har tidligere set mindre studier, hvor det tydede på, at der var en sammenhæng mellem d-vitamin-mangel og risikoen for demens. Men her har vi et stærkt studie med rigtig, rigtig mange deltagere, så det er interessant," siger hun.

Hun understreger dog, at konklusionen i undersøgelsen bygger på personer med et meget lavt niveau af d-vitamin, og at et d-vitamin langt fra er den eneste risikofaktor, hvis man selv vil gøre noget for at forebygge demens:

"Det er en god idé at få målt sit niveau af d-vitamin hos lægen for at finde ud af, om det et meget lavt. Men man skal ikke regne med, at man kan undgå demens ved at tage d-vitamin. Der er nemlig mange andre risikofaktorer, man også skal tænke over, som fx alkohol, rygning og fysisk aktivitet," siger hun.

Samtidig fremhæver hun, at der selvfølgelig også er faktorer, vi ikke selv er herre over.

"Cirka en femtedel af os kommer til at få demens, inden vi dør. De gener, vi er født med, har stor betydning for risikoen, men der er også flere ting, vi selv kan gøre - og her er d-vitamin én af dem." Gunhild Waldemar, klinisk professor i neurologi ved Københavns Universitet og leder for Nationalt Videnscenter for Demens