Sådan får du superhukommelse

Du kan få klæbehjerne på kun seks uger. Det viser ny forskning, der udpeger den bedste teknik til at træne din hukommelse.

Du kan få klæbehjerne på seks uger, hvis du træner med en særlig metode.

© Shutterstock & Thomas Arnoldi

Husk 500 ord på fem minutter. Lær et nyt sprog på en uge. Rems Pi op med tusindvis af decimaler.

Det er hverdagskost for verdens bedste hukommelsesatleter, der hvert år dyster i at huske talrækker, spillekort, ord og ansigter.

Og nu har forskere afsløret, at du også kan få klæbehjerne, hvis du bruger den rigtige teknik.

Hjerneatleter husker 70 ord

Forskere fra det hollandske Radboud-universitet samlede 23 af de bedste hukommelses-atleter i verden og en kontrolgruppe, som aldrig havde fået husketræning før.

Først skannede forskerne deltagernes hjerner, både mens de slappede af, og når de skulle huske 72 ord.

Efter 20 minutter huskede hjerneatleterne i gennemsnit 70 ord, mens kontrolgruppen kun genkaldte sig 40. Skanningerne viste også, at specifikke hjerneforbindelser hos atleterne var bedre.

Hjernen ændrer sig

Derefter blev kontrolgruppen delt i tre over seks uger: En gruppe, der ikke trænede, en gruppe der trænede arbejdshukommelse og en gruppe, der trænede med den såkaldte locus-metode en halv time om dagen.

Med Locus-metoden skal du fx forestille dig, at du går ned ad en vej, du kender og placerer ting, du skal huske på vejen. Senere kan du gå ned ad vejen igen og samle minderne op.

Bagefter kunne de, der havde trænet med Locus-metoden næsten huske lige så mange ord som hukommelsesatleterne – også efter fire måneder. Og deres hjerneforbindelser havde ændret sig, så de lignede hukommelses-atleternes.