Hvad hedder lårbensknoglen på latin? Hvor mange isotoper har grundstoffet uran? Og hvornår var det nu, den franske revolution fandt sted?
Der er nok at holde styr på op til eksamen, og overalt i landet har skoleelever og studerende lige nu travlt med at forberede sig på de kommende prøver.
Heldigvis er der hjælp at hente i videnskab til at få en skarp eksamenshjerne - og det handler ikke om at terpe pensum til hudløshed.
Trick 1: Test dig selv

Test tvinger hjernen til at genkalde pensum.
Hvis du er ligesom de fleste andre studerende, sidder du sikkert og terper de samme tekster igen og igen.
Men du bør ændre strategi: Test er meget mere effektivt, hvis du vil huske det, du læser, i længere tid end til dagen efter.
Det viser forskning lavet af den anerkendte amerikanske hukommelsesforsker Henry L. Roediger III, der gennem massevis af forsøg har slået fast, at vi husker bedre, når vi aktivt genkalder, hvad vi har læst.
Du kan teste dig selv ved at skrive spørgsmål ned i takt med, at du læser. Når du er færdig, tester du dig selv i spørgsmålene - gerne flere gange. Kan du ikke huske svarene, skal du læse materialet og tage testen igen, indtil du knækker den.
Teknikken kan få dig til at huske helt op til 30 procent bedre, end hvis du blot gentager læsningen.
Trick 2: Husk at sove

Søvn har stor indflydelse på hjernens evne til at huske.
Det kan virke naturstridigt at sove længe, når eksaminerne lurer rundt om hjørnet. Men rigeligt med søvn er godt givet ud.
Når du sover, bruger hjernen tid på at bearbejde den nye viden, du har fyldt den med.
Sammenhængen mellem søvn og hukommelse er videnskabelig veletableret, og mangel på søvn har vist sig at gå hårdt ud over hjernens evne til at koncentrere sig, optage ny viden og handle hurtigt.
Og det er ikke kun god nattesøvn, der hjælper dig til at huske bedre. Lige op til en eksamen kan det faktisk være mere effektiv for hukommelsen at tage en morfar end febrilsk at forsøge at hamre det sidste af pensum igennem.
Stem her og se, hvordan andre prioriterer søvn i eksamensperioden:
Trick 3: Lav en ruteplan

En indre ruteplan kan få hjernen til at huske markant bedre.
Skal du huske paragraffer, kongerækken eller en masse andre ord kan du med fordel bruge den anerkendte Loci-teknik.
Teknikken går ud på at kortlægge en rute oppe i hovedet, som du kender rigtig godt. Det kan være ruten fra dit hjem til studiet eller en rute rundt i din lejlighed.
Herefter skal du forbinde alt det, du skal huske, med ting på ruten. Du kan eksempelvis forbinde sofaen med én ting og potteplanten med en anden.
Når du har indlejret det relevante pensum på ruten, skal du gå ruten igennem i hovedet igen. Gennemsøg hvert element på ruten grundigt og gentag ruten, indtil den føles velkendt.
Skal du huske noget i en bestemt rækkefølge, er det vigtigt, at du gennemgår ruten på samme måde hver gang.
Pointen med teknikken er, at ruten er i din langtidshukommelse i forvejen, og ved at forbinde nye ting med det velkendte glider hukommelsen lettere.
Forskning viser, at teknikken ændrer hjernens kommunikationsmønstre, og selv kort tids træning kan forbedre hukommelsen markant.
Trick 4: Slik sol og spis fisk

D-vitamin hjælper hjernen til at lagre ny viden.
D-vitamin spiller en afgørende rolle, når celler i hjernen skal bygge nye forbindelser. Og nye forbindelser er der brug for, når du skal forberede dig til eksamen.
Vitaminet stimulerer ikke bare dannelsen af nye nerveceller, men har også en beskyttende effekt på de eksisterende nerveceller i hippocampus, der er hjernens hukommelsescenter.
Det har hollandske forskere fundet ud af ved at lave undersøgelser af hjernerne på mus.
D-vitamin er samtidig med til at regulere immunforsvaret, styre blodsukkeret og sikre optagelsen af vigtige stoffer i tarmsystemet. Der er derfor god grund til at få nok D-vitamin, hvis du vil have brikkerne til at falde på plads.
Trick 5: Få pulsen op

Fysisk aktivitet kan hjælpe hukommelsen på gled.
Efter en lang dag med hovedet begravet i bøger trænger du sikkert til at få rørt kroppen. Og fysisk aktivitet kan ikke bare give fornyet energi, men også gøre dig bedre til at huske det, du lige har læst.
Det viser et studie lavet af hollandske forskere, som konkluderer, at motion har en positiv effekt på hukommelse.
Effekten af fysisk aktivitet er størst, hvis man får pulsen op cirka fire timer efter, man har studeret.
Så spænd løbeskoene, hop på cyklen eller tag en tur i fitnesscentret, når du er færdig med dagens eksamensforberedelse.
Artiklen blev første gang udgivet i 2021.