Shutterstock
Alzheimer

Velkendt medicin genskaber hukommelsen hos mus

Mindst 55 millioner mennesker verden over lider af demens og tallet forventes at vokse eksplosivt. Men nu afslører en ny undersøgelse, at en eksisterende HIV-behandling kan genskabe hukommelsen hos mus - og måske også mennesker.

Din hukommelse arbejder hele tiden for dig. Den fortæller dig, hvor du lige har været, og hvor du er på vej hen.

Og så hjælper den dig med at fremkalde helt specifikke minder, som fx et møde, du havde med en ven for et par dage siden, som får dig til at tænke på en anden begivenhed, der skete lige efter mødet.

Det er nemlig sådan, vi husker: som et net af forskellige minder, der hænger sammen på kryds og tværs og ikke som enkeltbegivenheder, vi hiver frem fra arkiverne uden kontekst.

Men netop evnen til at jonglere mellem minder mister vi med alderen. Og det kæmper forskerne bag en ny undersøgelse nu for at ændre på.

De har opdaget, at et velkendt middel til at behandle HIV også kan genskabe hukommelsen hos mus - og måske også mennesker med tiden.

Sandt eller falsk? Her er 7 myter om menneskehjernen

Mikroskopisk skurk svækker hukommelsen

For at forstå, hvordan det lykkedes forskerne at sparke gang i musenes hukommelse igen, skal vi først zoome helt ind på kroppens inderste.

Her er vores celler dækket af forskellige molekyler, såkaldte receptorer, der fungerer som en slags indgange til cellen.

I den nye undersøgelse fokuserede forskerne fra University of California på én bestemt receptor på hjernens celler kaldet CCR5.

Tidligere undersøgelser har nemlig afsløret, at mængden af CCR5 i hjernens hukommelsescenter øges, i takt med at vi bliver ældre. Og at det kan forringe vores evne til at skabe sammenhæng mellem forskellige minder.

Og der findes faktisk allerede godkendt medicin på hylderne, der kan blokere netop CCR5-molekylerne. Lægemidlet hedder maraviroc og bruges i dag til at forhindre HIV-virussen i at trænge ind i kroppens immunceller.

Derfor ville forskerne undersøge, om medicinen også havde en effekt på hukommelsen hos mus.

Lægemidlet Miraviroc blev allerede godkendt til behandling af HIV af den amerikanske sundhedsmyndighed, FDA, i 2007. Medicinen(lyserød) virker ved at sætte sig på CCR5-receptorerne(blå), så HIV-virussen(grå) ikke længere kan binde sig til receptoren og trænge ind i immuncellerne.

© David H. Spach /University of Washington

Forskere: Kan bruges i større skala

I det nye forsøg kunne forskerne se, hvordan maraviroc blokerede CCR5-molekylerne og gjorde forsøgsmusene bedre til at koble minder fra ét af burene i laboratoriet til et andet bur.

Ifølge forskerne selv viser resultaterne, at maraviroc kan have potentialet til at bekæmpe aldersrelateret hukommelsestab i større skala.

Og nu er næste skridt at afprøve virkningen i de første kliniske forsøg på mennesker for at opklare, om det kan bremse - eller helt tilbagerulle - de første tidlige tegn på hukommelsestab.