Coordination diagram
© Shutterstock

Hvad bruger vi lillehjernen til?

De fleste dyr har en lillehjerne, men bruges den overhovedet til noget?

10. september 2011

Alle pattedyr, fugle, fisk, krybdyr og padder har en lillehjerne, og dens primære opgave er at kontrollere og koordinere bevægelser.

Når man skal udføre en bevægelse, er det i første omgang storhjernen, der sætter musklernes bevægelser i gang. Men inden disse nervesignaler bliver sendt til musklerne, bearbejdes de af lillehjernen.

Den udglatter og koordinerer bevægelserne, så musklerne i for eksempel armen, hånden og fingrene arbejder perfekt sammen, når vi rækker ud efter en genstand.

Lillehjernen modtager også information fra vores sanser og bearbejder dem, så bevægelserne kan justeres, hvis genstanden for eksempel flytter sig.


Får man alvorlige skader på lillehjernen, kan man sagtens bevæge sig, men bevægelserne bliver ofte ukoordinerede og langsomme. 

Et andet typisk symptom efter skader er, at musklerne ikke kan regulere deres hastighed og styrke. Det kan blandt andet føre til, at kærtegn bliver til slag.

Lillehjernen koordinerer kroppens bevægelser

Test din egen intelligens lige her:

Illustreret Videnskab står bag nettets vel nok mest præcise og videnskabeligt validerede IQ-test - udviklet på baggrund af den universalt anerkendte WAIS-III test (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det tætteste, du kan komme på en nøjagtig måling af din IQ.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.