Deja-vu kan skyldes hukommelsesmønster
De fleste mener, at deja-vu simpelthen skyldes spredte ligheder mellem en nuværende og en tidligere, vagt husket situation.
For eksempel har den hollandske psykiater Herman Sno foreslået, at erindringer lagres ligesom hologrammer. Modsat fotografier indeholder enhver del af hologrammet de informationer, der skal til for at danne hele billedet.
Men jo mindre en del man har, des mere sløret bliver billedet.
Deja-vu skulle så opstå, når en detalje i en nuværende oplevelse matcher en lille del af en tidligere, så et sløret billedet af en gammel erfaring blander sig med den situation, man står i.
Måske taler det for denne teori, at et deja-vu normalt er særlig kraftigt, hvis man er lidt ukoncentreret, for eksempel i forbindelse med stærk ophidselse, udmattelse eller sygdom.
Deja-vu er symptom på epilepsi
Selvom deja-vu er et almindeligt fænomen blandt raske personer, er deja-vu et velkendt symptom blandt de, der lider af temporallapsepilepsi.
Før et anfald vil personer med den særlige form for epilepsi ofte få følelsen af deja-vu, og derfor mener forsker og neurolog Josef Spatt, at årsagen til deja-vu skal findes her.
Ifølge hans forskning skyldes deja-vu en kortvarig fejl i hjernens parahippocampale gyrus - et området i temporallappen, der er særligt involveret i genkendelse.
Resultatet er en forbigående følelse af genkendelse, der yderligere styrkes af forbindelsen til hjerneområder, der også indgår i hukommelsen, fx hjernens hippocampus.
Ved temporallapsepilepsi kan sygdommen skabe fejlen, mens den - af endnu ukendte årsager - opstår spontant blandt raske mennesker.