Shutterstock
Næse - Hvordan fungerer vores lugtesans?

Hvordan fungerer vores lugtesans?

Lugtesansen er et fintunet værktøj. Det fortæller hver dag, hvad vi kan lide, og hvad vi ikke kan lide. Og de to "simple" informationer er afgørende for vores helbred - og partnervalg.

Hvad er lugtesansen?

Menneskets opfangelse af lugte i luften er det, som vi betegner som lugtesansen. I alt er der cirka. 20 millioner lugteceller i næsen, og mennesket kan registrere mellem 10.000 til 40.00 dufte, som både kan opleves ubehagelige og behagelige.

Hvordan fungerer lugtesansen?

Videnskaben ved efterhånden nøjagtig, hvad der foregår, når vi lugter, selv om der er tale om en relativt kompliceret biologisk proces.

Lugt er i virkeligheden små molekyler, som bliver afgivet fra for eksempel en ost.

Molekylerne fra osten bliver transporteret gennem luften ind i næsehulen, der er forsynet med sanseceller, som dækker et område på omkring 10 kvadratcentimeter. Her bliver molekylerne opløst i et tyndt slimlag, der findes omkring nogle små hår yderst på sansecellerne.

I opløst tilstand kan de binde sig til bestemte modtagemolekyler, og på den måde bliver lugten registreret.

Hvor sidder lugtesansen i hjernen?

Via nervetråde sendes beskeden videre til lugtekolben, som er den yderste del af lugtenerven. Herfra går signalerne til hjernen, der skaber vores indtryk af lugt.

Den seneste forskning viser, at det især er højre hjernehalvdel, der er aktiv, når man bliver præsenteret for en lugt. Den venstre hjernehalvdel, som primært står for det rationelle, er mest aktiv, når der er tale om ubehagelige lugte.

Lugtesansen advarer mennesket

Mennesket er i stand til at opfatte cirka 10.000 forskellige lugte, og sansen har især i fortiden været særdeles vigtig for vores overlevelse.

Ubehagelige lugte stimulerer nemlig alarmberedskabet og kan blandt andet advare os, hvis vi er på vej til spise fordærvet mad eller drikke råddent vand. Specielt lugte som råddent kød og afføring bliver af praktisk taget alle mennesker opfattet som ubehagelige.

Lugtesansen spiller også en vigtig rolle i partnervalget. Undersøgelser har vist, at vi foretrækker duften af et menneske, som har et immunforsvar, der er så forskelligt som muligt for vores eget. Det er hensigtsmæssigt i forbindelse med at få sunde børn.