Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Næse - Hvordan fungerer vores lugtesans?

Hvordan fungerer vores lugtesans?

Lugtesansen er et fintunet værktøj. Det fortæller hver dag, hvad vi kan lide, og hvad vi ikke kan lide. Og de to "simple" informationer er afgørende for vores helbred - og partnervalg.

Shutterstock

Hvad er lugtesansen?

Menneskets opfangelse af lugte i luften er det, som vi betegner som lugtesansen. I alt er der cirka. 20 millioner lugteceller i næsen, og mennesket kan registrere mellem 10.000 til 40.00 dufte, som både kan opleves ubehagelige og behagelige.

Hvordan fungerer lugtesansen?

Videnskaben ved efterhånden nøjagtig, hvad der foregår, når vi lugter, selv om der er tale om en relativt kompliceret biologisk proces.

Lugt er i virkeligheden små molekyler, som bliver afgivet fra for eksempel en ost.

Molekylerne fra osten bliver transporteret gennem luften ind i næsehulen, der er forsynet med sanseceller, som dækker et område på omkring 10 kvadratcentimeter. Her bliver molekylerne opløst i et tyndt slimlag, der findes omkring nogle små hår yderst på sansecellerne.

I opløst tilstand kan de binde sig til bestemte modtagemolekyler, og på den måde bliver lugten registreret.

Hvor sidder lugtesansen i hjernen?

Via nervetråde sendes beskeden videre til lugtekolben, som er den yderste del af lugtenerven. Herfra går signalerne til hjernen, der skaber vores indtryk af lugt.

Den seneste forskning viser, at det især er højre hjernehalvdel, der er aktiv, når man bliver præsenteret for en lugt. Den venstre hjernehalvdel, som primært står for det rationelle, er mest aktiv, når der er tale om ubehagelige lugte.

Lugtesansen advarer mennesket

Mennesket er i stand til at opfatte cirka 10.000 forskellige lugte, og sansen har især i fortiden været særdeles vigtig for vores overlevelse.

Ubehagelige lugte stimulerer nemlig alarmberedskabet og kan blandt andet advare os, hvis vi er på vej til spise fordærvet mad eller drikke råddent vand. Specielt lugte som råddent kød og afføring bliver af praktisk taget alle mennesker opfattet som ubehagelige.

Lugtesansen spiller også en vigtig rolle i partnervalget. Undersøgelser har vist, at vi foretrækker duften af et menneske, som har et immunforsvar, der er så forskelligt som muligt for vores eget. Det er hensigtsmæssigt i forbindelse med at få sunde børn.

Læs også:

Hjernen

OPTISK BEDRAG: Kan du heller ikke se alle 12 prikker?

3 minutter
Hjernen

Forskere: Nærdødsoplevelser er ren kemi

13 minutter
Donald Trump pekar på sin hjärna
Hjernen

USA delt i to: Splittelsen sidder også i hjernen

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul