Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Hjernen

Hvordan opstår tvangstanker?

Hvad sker der egentlig, når man føler sig tvunget til at gøre noget, man faktisk overhovedet ikke har lyst til?

Tvangstanker er tanker eller forestillinger, som bliver ved med at gå gennem hovedet og fremkalder angst. Denne angst håndteres så midlertidigt ved at udføre en tvangshandling. Det klassiske eksempel er, at angst for bakterier medfører tvangstanker om at blive smittet, der så fører til tvangshandlinger som hyppig vask af hænder eller ekstrem rengøring. Forskerne har længe kædet tvangstanker sammen med et lavt indhold af neurotransmitteren serotonin i hjernen, men for nylig har PET-skanninger givet nye, banebrydende oplysninger. Lewis R. Baxter Jr. fra University of California fandt, at folk med sygelige tvangstanker havde øget hjerneaktivitet i de såkaldte basalganglier, der er en gruppe forbundne regioner dybt inde i hjernen. Dr. Judith Rapoport fra National Institute of Mental Health har fremsat den teori, at den øgede aktivitet i basalganglierne aktiverer nogle uønskede handlingsmønstre, der ligger gemt her som levn fra vores fortid. Da basalganglierne ligger uden for rækkevidde af de dele af hjernen, der handler på baggrund af fornuft, får tvangshandlingerne lov til at foregå og udvikle sig.

Læs også:

Mennesket

Ny opdagelse: Dit skelet er levende

16 minutter
Eksperter svarer på spørgsmål om coronavirus
Sygdomme

Forstå coronavirus på få minutter: Her er alle begreberne

8 minutter
Sundhed

Videnskabens dom: Så mange timer bør du sove hver nat

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul