Bedøvelsesmidler lindrer smerte, gør musklerne afslappede og hæmmer kroppens naturlige reflekser. Under fuld narkose mister patienter også bevidstheden.
I 1846 blev den første patient lagt i fuld narkose, men selvom lægerne nu har bedøvet patienter i mere end 170 år, har de haft svært ved at forstå, hvordan bedøvelsen helt præcist virker.
Det har længe stået klart, at narkosen indtræder, fordi nervesignaler bliver blokeret i hjernen. Blokeringen forhindrer bl.a. hjernen i at bearbejde smerte og i at huske.
Men dulmede nerveceller er ikke hele forklaringen.
I 2019 afslørede en gruppe forskere fra Duke University i USA, at bedøvelse aktiverer en lille gruppe celler i hjernekirtlen hypothalamus.
Mens resten af hjernen stort set er inaktiv under fuld narkose, masseproducerer hjernecellerne i hypothalamus hormoner, som regulerer forskellige kropsfunktioner og søvn.
Forskerne opdagede, at de aktive hjerneceller i hypothalamus lægger hjernen i en dybere søvn. Inaktiverede forskerne derimod hjernecellerne, blev den naturlige søvn afbrudt og varigheden af bedøvelsesmidlerne forkortet.