Shutterstock
ældre kvinde besvimer

Hvorfor besvimer man, når man får et slag i hovedet?

Skyldes det smerter, eller er det en forsvarsmekanisme, når man besvimer efter at have fået et slag i hovedet?

Det er et rent fysiologisk fænomen, når eksempelvis en bokser “går ud som et lys”, og der er flere forskel-lige faktorer, der spiller ind. Først og fremmest påvirker et kraftigt slag mod hovedet de elektrokemiske signaler i hjernen, der populært sagt bliver “nulstillet”. Derved kommer der ikke signaler frem til hjernebarken, som er den del af hjernen, hvor vores mentale aktivitet bliver bevidstgjort.

Endvidere kan et voldsomt slag give et såkaldt neurogent chok. Det er et fald i blodtrykket, som forbigående nedsætter blodforsyningen til hjernen. Den utilstrækkelige mængde blod og næringsstoffer til hjernecellerne bevirker, at de går i dvale, og det opleves i praksis som en besvimelse.

Når man mister bevidstheden, er det altid udtryk for, at hjernen har lidt skade, enten forbigående eller permanent. Men heldigvis ligger hjernen godt beskyttet i kraniekassen, og derfor er de fleste besvimelser hurtigt overstået og giver ikke varige mén. Men hvis man er uden bevidsthed i mere end et par minutter, er der risiko for alvorlig skade, og i så fald bør man altid blive undersøgt af en læge.