Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Hjernen

Hvorfor besvimer man, når man får et slag i hovedet?

Skyldes det smerter, eller er det en forsvarsmekanisme, når man besvimer efter at have fået et slag i hovedet?

Det er et rent fysiologisk fænomen, når eksempelvis en bokser “går ud som et lys”, og der er flere forskel-lige faktorer, der spiller ind. Først og fremmest påvirker et kraftigt slag mod hovedet de elektrokemiske signaler i hjernen, der populært sagt bliver “nulstillet”. Derved kommer der ikke signaler frem til hjernebarken, som er den del af hjernen, hvor vores mentale aktivitet bliver bevidstgjort. Endvidere kan et voldsomt slag give et såkaldt neurogent chok. Det er et fald i blodtrykket, som forbigående nedsætter blodforsyningen til hjernen. Den utilstrækkelige mængde blod og næringsstoffer til hjernecellerne bevirker, at de går i dvale, og det opleves i praksis som en besvimelse. Når man mister bevidstheden, er det altid udtryk for, at hjernen har lidt skade, enten forbigående eller permanent. Men heldigvis ligger hjernen godt beskyttet i kraniekassen, og derfor er de fleste besvimelser hurtigt overstået og giver ikke varige mén. Men hvis man er uden bevidsthed i mere end et par minutter, er der risiko for alvorlig skade, og i så fald bør man altid blive undersøgt af en læge.

Læs også:

Kroppen

Ansigtet er dit stærkeste våben

15 minutter
Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Mennesket

STEM: Hvad er de største trusler mod menneskeheden?

10 minutter
Miljø

Hjælp naturen: Undgå at smide disse plastikprodukter på gaden

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul