Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Hjernen

Hvorfor føler vi os mætte?

Dybt i hjernen, i den basalkerne, der hedder hypothalamus, findes der både et mæthedscenter og et sultcenter. Øget aktivitet i disse centre vil få os til at føle henholdsvis mæthed og sult. Allerede når føden kommer ned i mavesækken og udspiler denne, hæmmes dannelse af sulthormonet ghrelin. Det giver i sig selv en mæthedsfølelse. Når næringsstoffer fra føden føres med blodet gennem leveren, registreres blodets koncentration af glukose. Besked herom går via autonome nervetråde til hypothalamus og medvirker i høj grad til mæthedsfølelsen. Også koncentrationen af aminosyrer og fedtstoffer er med til at give mæthedsfølelse ved at påvirke hypothalamus. Hormonet leptin findes i fedtcellerne, og det frigøres ved øget indhold af fedt i cellerne. Øget koncentration af leptin i blodet fremkalder ligeledes mæthedsfølelse og er med til at regulere energiomsætningen.Mennesker med en mutation i det gen, der koder for leptin, har svært ved at regulere deres fødeindtag. De føler sig nemlig aldrig helt mætte – og ender med at blive svært fede.

Læs også:

Affectionate fish
Fisk

Har fisk egentlig følelser?

0 minutter
fluer har følelser
Insekter

Fluer har også følelser

2 minutter
Hvaler

Hvaler har også følelser

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul