3 videnskabelige råd: Sådan spiser du dig klogere

Kan du blive den rene Einstein, bare ved at ændre hvad du putter i munden? Og findes der i det hele taget noget, der hedder hjernemad? Vi leder efter svaret i videnskabens verden.

© Shutterstock

Tænk, hvis du blot ved at ændre indholdet på din tallerken, kan forhøje din IQ, blive bedre til at knuse matematiske ligninger og fastholde koncentrationen under lange møder.

Fødevareindustrien jonglerer ivrigt med begreber som ’hjernemad’ og ’Einstein-mælk’, der netop lover ovenstående. Men de videnskabelige beviser for, at visse madvarer smører din hjernefunktion bedre end andre, er stadig få.

Der er dog flere simple ting, du selv kan gøre for at give din hjerne de bedste muligheder for at præstere. Vi har fundet tre hjernevenlige kostråd i videnskaben, der ikke kræver meterlange indkøbslister.

1. Spis dine grøntsager

Din hjerne er et grådigt organ, der bruger langt mere energi end andre celler i din krop.

Selvom den kun udgør mellem 2-3% af din samlede kropsvægt, sluger den faktisk en femtedel af hele dit kalorieindtag på en dag.

Og ikke nok med det. Den er også lidt af en kræsenpind, der hovedsageligt kører på ren glukose og kun i helt særlige nødstilfælde henter brændstof fra andre kilder.

Derfor er det også vigtigt at holde dit blodsukker på et stabilt niveau hele dagen ved at indtage rigeligt af de gode, langsomme kulhydrater gennem frugt, grøntsager og kornprodukter.

2. Vælg mange måltider

© Shutterstock

Et stabilt blodsukker er essentielt for, at din sultne hjerne har brændstof nok til at tænke klart og løse problemer.

Og ifølge ernærings- og adfærdsforsker ved Aston University i England, Michael Green, arbejder hjernen bedst med omkring 25 gram glukose i blodbanerne – det svarer cirka til mængden i en banan.

Derfor er det ifølge ham og andre ernæringsforskere en god idé at skifte de store, tunge hovedmåltider ud med flere små, så du cirka spiser hver tredje til fjerde time.

3. Kend dit fedt

Fedt er essentielt for din hjerne. Men det er selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvilken type, du byder den.

For eksempel har undersøgelser vist, at rotter der gennem flere uger mæsker sig i såkaldt mættede fedtsyrer – der ofte findes i smør, kød og ost – efterfølgende viser store skader på hjernens hippocampus. En region, der blandt andet knytter sig til vores hukommelse.

Det forklarer Leigh Gibson fra University of Roehampton i London, der blandt andet forsker i, hvordan mad påvirker vores krop.

”Mennesker, der spiser meget mættet fedt, er i større risiko for kognitive skader,” lyder det til livescience.