Photo by Tra Nguyen on Unsplash
Intelligens top

4 ting intelligente mennesker har tilfælles

Får du gåsehud ved tanken om at betræde dørmåtten til et fitnesscenter, og bliver dit sprogbrug ofte sammenlignet med en havnearbejders? Så kan du være i besiddelse af en helt særlig hjerne. Vi har samlet fire ting, intelligente mennesker gør.

1. De bander

Et velpolstret arsenal af bandeord kan være tegn på høj intelligens.

© Shutterstock

Forveksles du indimellem med en brovten havnearbejder, og flyder de skarpeste skældsord som Niagra Falls fra din mund, så selv dit sofabord bliver en smule bange?

Så kan du være i besiddelse af en helt særlig hjerne.

En amerikansk undersøgelse viser nemlig, at et fyldigt arsenal af bandeord er tegn på høj intelligens, stor sprogforståelse og et velpolstret ordforråd. Ja, du læste sgu rigtigt.

Bag undersøgelsen står psykolog Kristin L. Jay fra Marist College og Timothy B. Jay fra Massachusetts College of Liberal Arts, som sammen har nærstuderet 60 personer med varierende baggrund – og konklusionen er klar:

Mennesker, der benytter sig af mange kraftudtryk og skældsord, har generelt et langt større og mere veludviklet ordforråd, hvilket samtidig er et tegn på forhøjet intelligens.

2. De roder

Rod kan sætte fut under din indre idé-generator.

© Shutterstock

Er dit skrivebord ved at blive kvalt i krøllede papirer og brugte kaffekopper, og har du svært ved at komme ind ad din hoveddør for bunken af uafhentede reklamer og fedtplettede pizzabakker?

Så kan du godt tillade dig at klappe dig selv på skulderen og blive en smule stolt.

En undersøgelse fra University of Minnesota, viser nemlig, at mennesker, der omgiver sig med rod, kan være mere idé-rige og kreative.

Som en del af undersøgelsen udsatte forskerne en gruppe forsøgsdeltagere for en række forskellige eksperimenter og opdagede, at rod gjorde deltagerne langt mere innovative.

Ifølge forsøgsleder Kathleen Vohs sætter de uordentlige omgivelser skub under krøllede indskydelser.

”Kreative mennesker føler sig fri for begrænsninger i rodede omgivelser. Det hjælper dem til at bryde den traditionelle tankegang og skabe nye vinkler, mens ordnede omgivelser fordrer sikre løsninger,” lyder det.

3. De hader smaskelyde

Personer med høj kreativ intelligens bliver lettere distraheret af for eksempel smaskelyde.

Bliver du irriteret, hvis en af dine medpassagerer i bussen går ombord i et saftigt æble, og har du svært ved at koncentrere dig, når din kollega hamrer løs på tastaturet i bygningen overfor.

Så kan du måske bryste dig af at være mere kreativ og intelligent end de fleste.

Det er i hvert fald konklusionen fra et hold af forskere fra Northwestern University, som har publiceret deres undersøgelse i tidsskriftet Neuropsychologia.

Her viste det sig, at de forsøgsdeltagere, der scorede højest i de kreative tests også blev mest påvirket i negativ retning af distraherende lyde.

Ledende forsker på undersøgelsen, Darya Zabelina, forklarer, at mennesker med høj kreativ intelligens suger indtryk til sig med samtlige sanser, og derfor bliver langt mere påvirkede af distraherende lyde, fordi de ikke er i stand til at ”lukke af”, som mennesker med lav kreativ intelligens er det.

4. De er dovne

Er du kendt for at være lidt af en sofakartoffel? Tillykke med det.

© Shutterstock

Er din bagdel blevet en fast del af sofaarrangementet derhjemme, og får du ståpels ved tanken om at betræde dørmåtten til dit lokale fitnesscenter?

Så kan der være gode nyheder på vej.

En undersøgelse fra Florida Gulf Coast University antyder nemlig, at der kan være en sammenhæng mellem dovenskab og høj intelligens.

Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Health Psychology, og den antyder, at personer, der godt kan lide at tænke meget og løse svære problemstillinger, er langt mindre fysisk aktive end personer, der ikke tænker så meget over tingene og ikke bryder sig om de store hovedbrud.

Ifølge forskerne kan det skyldes, at folk med en høj intelligens ikke er så følsomme over for kedsomhed og derfor heller ikke behøver fysisk aktivitet for at aflede kedsomheden.