7 hobbyer der beviseligt vil forøge din intelligens

Intelligens er ikke bare noget, du er født med. Din hjerne og din hjerneaktivitet kan aktiveres eller gøres passiv, afhængig af hvad du bruger den til, og her er 7 hobbyer, der vil booste din intelligens.

guitar close

Intelligens er ikke en fast størrelse, du fødes ind i verden med og ikke kan ændre på, men i stedet en flydende beskrivelse af dine mentale evner, som sagtens kan ændre sig over tid.

Og hobbyer spiller en stor rolle, når du skal motionere den klump fedt og neuroner, du drøner rundt med mellem ørerne.

Her er 7 hobbyer, forskning har påvist, vil skrue op for din intelligens.

7. Lær at spille et instrument

Forskning fra Harvard Medical School viser, at aktive musikere, der øver kontinuerligt, har en mere veludviklet hjerne end andre.

Samtidig har et andet studie fra University of Kansas Medical Center dokumenteret, at den mentale sundhed og de kognitive evner hos ældre mennesker er forøget hos de, der har lært sig at spille et instrument.

6. Dyrk sport

Mennesker, der dyrker meget sport, har en kraftigt forøget evne til at aflæse og analysere dynamiske begivenheder - eller med andre ord - de er gode til at forudse situationers udvikling.

Dette fremmer såvel den rumlig-visuelle intelligens samt den logisk-matematiske intelligens, hvilket igen øger din evne til at bearbejder former, farver, abstrakte ideer og komplekse data.

5. Jævnlig meditation

Meditation profil

Manglende indlæring og manglende evne til at lagre ny viden skyldes ofte, at din hjerne er optaget af alt muligt andet, når du burde lære.

Stress og bekymringer kan fylde så meget i bevidstheden, at dit fokus er et helt andet sted end på det, du egentlig foretager dig.

Her er meditation en fremragende løsning, for evnen til at lukke af for irrelevante tanker og fokusere mentalt på én ting baner vejen for en bedre indlæring og en skarpere hjerne.

4. Motioner din hjerne med spil og leg

Krydsord, sudoku, puslespil, brætspil, byggeklodser. Der er rigeligt at tage af, når det kommer til spil og aktiviteter, som kræver at du bruger hjernen - og det er bare med at komme i gang.

En omfattende amerikansk undersøgelse foretaget på Rhodes College og Temple University har påvist, at særligt børn og unge, der spiller mange spil, udvikler en markant øget rumligt-visuel intelligens.

3. Dyrk motion

Motion stretch sunset

Motion giver et bedre blodomløb, som igen er med til at forøge din hjernes funktionsevne.

Samtidig har forsøg på både mennesker og mus påvist, at motion øger antallet af synapser i hjernen - koblingerne mellem hjernecellerne.

Desuden giver motion dig et bedre søvnmønster, og søvn er vital for din hjernes evne til at restituere og lagre informationer optimalt.

2. Læs flere bøger

Jo mere du læser, des mere lærer du. Og desto mere træner du din hjerne i at opfatte, lagre og bearbejde ny viden.

Men ud over at erobre en større forståelse for sprog og verden omkring dig, så er der i forskningen også belæg for, at det øger din generelle intelligens.

Et canadisk metastudie slog allerede for 20 år siden fast, at læsning giver øget ordforråd, øget viden og forøgede sproglige evner - uanset dit udgangspunkt i intelligens.

1. Lær et nyt sprog

Skilt sprog

Analyse af grammatik og indlæring af nye ord på et fremmed sprog skærper din intelligens og nedsætter risikoen for demens senere i livet

Det viser et langtidsstudie fra Department of Psychology ved University of Edinburgh, hvor 853 personer første gang blev testet i 1947 og så testet igen i 2008.

Resultaterne dokumenterer, at de, der havde tillært sig et eller flere nye sprog, havde en forøget generel intelligens og en markant forøget sproglig intelligens sammenlignet med de, der blot beherskede et enkelt sprog.