Bandeord er tegn på intelligens

Ny forskning viser, at mennesker, der bander meget, har et større ordforråd og en højere intelligens end mennesker, der ikke bander.

Megafon bandeord

Er du en ren Kaptajn Haddock, når det kommer til forbandelser, og flyder de skarpeste skældsord fra din mund i en lind strøm. Så er du den, der ler sidst.

Ny amerikansk forskning viser nemlig, at et rigt og kulørt arsenal af bandeord er et tegn på intelligens, sprogforståelse og et veludviklet ordforråd. Præcis det stik modsatte af, hvad din mor sikkert har fortalt dig.

Skældsord viser intelligens

De to forskere bag undersøgelsen, psykolog Kristin L Jay fra Marist College og Timothy B. Jay fra Massachusetts College of Liberal Arts har nærstuderet 60 personer med varierende baggrund, og konklusionen er krystalklar:

Mennesker, der benytter sig af mange kraftudtryk og skældsord, har generelt et langt større og mere veludviklet ordforråd, hvilket samtidig er et tegn på forhøjet intelligens.

Undtaget er dog seksuelt nedsættende sprogbrug om medmennesker - særligt kvinder. Dette, fandt forskerne, var ikke tegn på begavelse men rent faktisk det modsatte.

Bandeord i taleboble

Kulørt sprog kræver sprogforståelse

Ikke alene var de storbandende forsøgspersoner beviseligt udstyret med et mere udviklet sprog. De var også langt bedre til at variere deres sprog efter samtalepartnere og udviste i det hele taget en større forståelse for sproglig interaktion med omgivelserne.

Eller sagt på en anden måde: Jo mere du bander, des klogere er du, og des bedre er du til at tale med alle slags mennesker.

Så næste gang, nogen beder dig tale pænt, kan du med sindsro trække på skuldrene og nyde din overlegne intelligens.