Shutterstock

Derfor er rod godt for din kreativitet

Ifølge videnskaben er det en god ting, hvis kaffekrøllede huskesedler og post-its har besat dit skrivebord. Rodet kan nemlig styrke din kreativitet.

”Hvis et rodet skrivebord er tegn på et rodet sind, hvad er et tomt skrivebord så udtryk for?”

Citatet tilhører en berømt herre med efternavnet Einstein, som efter sigende selv havde et vist talent for at tildynge sit skrivebord med tilsyneladende uorganiserede papirer og lapper, der skulle hjælpe ham med at sammenbrygge opskriften på universet.

Og noget tyder på, at Albert Einstein også havde ret i denne lille finurlige anskuelse.

En undersøgelse viser nemlig, at rodede omgivelser ligefrem kan sætte fut under din indre idé-generator og stimulere kreative tanker.

Udførte en række eksperimenter

Bag undersøgelsen står blandt andre Kathleen Vohs fra University of Minnesota, Carlson School of Management.

Sammen med et hold forskere udførte hun en række forskellige eksperimenter på en gruppe forsøgsdeltagere – blandt andet et forsøg, hvor deltagerne blev delt op i to hold og bedt om at finde nye måder at udnytte bordtennisbolde på.

Det ene hold blev lukket ind i et rodet lokale. Det andet hold blev lukket ind i et ryddeligt.

Fordrer kreative løsninger

De to grupper kom op med det samme antal ideer, men ideerne fra holdet i det rodede lokale var langt mere kreative bedømt af et uvildigt panel.

Ifølge forsøgsleder Kathleen Vohs sætter de uordentlige omgivelser fut under kreativiteten.

”Kreative mennesker føler sig fri for begrænsninger i rodede omgivelser. Det hjælper dem til at bryde den traditionelle tankegang og skabe nye vinkler, mens ordnede omgivelser fordrer sikre løsninger,” lyder det.