Din favorithånd afgør dine matematiske evner

En stor engelsk undersøgelse viser, at venstrehåndede klarer sig bedst i matematiske opgaver. Og nogle venstrehåndede er bedre end andre.

venstrehåndede

Saksen og dåseåbneren kan være udfordrende for venstrehåndede.

Men en stor engelsk undersøgelse slår nu en sammenhæng fast mellem håndethed – menneskers præference af enten højre eller venstre hånd – og deres matematiske evner.

Venstrehåndede teenagedrenge er bedst

Forskeren bag undersøgelsen Giovanni Sala fra University of Liverpool i England siger, at de har fundet en “lille, men alligevel signifikant sammenhæng mellem håndethed og matematiske evner”.

I undersøgelsen klarede venstrehåndede teenagedrenge sig bedst – og markant bedre end deres højrehåndede jævnaldrende.

Og både drenge og piger, der var enten ekstremt venstre- eller højrehåndede, klarede sig dårligt i prøverne.

2300 elever testet

Forskerene har undersøgt 2300 italienske skoleelever mellem 6 og 17 år.

Hver elev fik deres håndethed vurderet med en test ved navn “Edinburgh Handedness Inventory”, som afgør om personen enten er ekstremt højre- eller venstrehåndet, ambidekstral (personer, der ikke foretrækker den ene hånd frem for den anden) eller noget midtimellen.

Du kan selv prøve testen her.

Udsat for klassisk matematik

Forsøgspersonerne blev bagefter udsat for en række matematiske prøver, som indeholdt klassisk aritmetik som plus, minus, dividere og gange, men også problemløsning.

Forskerne tog også højde for andre faktorer som alder og køn, og alligevel kunne de konkludere, at elevernes favorithånd forklarede mellem 5 og 10% af forskellen på deres matematik-resultater.