Shutterstock
Dreng spiller computer i lyst rum

Forskere: Gaming kan hæve børns IQ

I en ny undersøgelse af mere end 5.000 amerikanske børn ser det ud til, at computerspil giver højere intelligens. Børn, der spillede mere, scorede højere i IQ-tests end de børn, der ikke spillede så meget.

At spille computer har i årtier haft et blakket ry. Kritikere har beskyldt skydespil for at inspirere unge til vold, og forældre har frygtet for deres børns sociale liv, når de brugte timevis foran skærmen.

Men i en ny undersøgelse ser det ud til, at gaming faktisk stimulerer og udvikler de unge spilleres intelligens.

Børn, der spillede mere end gennemsnittet, hævede nemlig deres IQ mere på to år end deres jævnaldrende, som ikke spillede så meget.

5.000 børn får testet IQ, gener og vaner

Til undersøgelsen brugte forskerne den amerikanske database Adolescent Brain Cognitive Development Study (eller ABCD-studiet).

Det er et igangværende forskningsprojekt i USA, hvor mere end 10.000 amerikanske børn løbende bliver testet for at se, hvordan de udvikler sig psykologisk, intellektuelt, genetisk og biologisk.

Dreng spiller skak på computer

Videospil - også hvis det ikke er skak - kan stimulere børns rumforståelse og koncentrationsevne, viser tidligere forskning.

© Shutterstock

Forældre til børnene, der var ni eller ti år i 2015, da undersøgelsen startede, har også svaret på en række spørgsmål om deres hverdag og vaner.

De har blandt andet svaret på, hvor meget tid deres børn bruger foran skærmen, og om de bruger tiden på spil, film eller sociale medier.

Gaming giver højere IQ-score to år senere

I undersøgelsen fandt forskerne IQ-tests for 5.000 af børnene.

De sammenlignede resultaterne med nye tests to år senere, og så kiggede de på, hvor meget børnene havde spillet computer i mellemtiden.

Og gamer-børnene hævede i gennemsnit deres IQ-score med 2,5 point mere end de jævnaldrende, som ikke gamede lige så meget.

IQ-resultaterne er baseret på forskellige opgaver som læsning, hukommelse, kreativ tænkning og visuel og rumlig forståelse.

"Vores resultater understøtter ideen om at skærmtid generelt ikke hæmmer børns kognitive evner, og at gaming faktisk kan hjælpe med at udvikle intelligens," udtaler Torkel Klingberg.

Han er hjerneforsker ved Karolinska Instituttet og var med til at lave den nye undersøgelse.

Tidligere forskning har også peget på en række fordele ved at spille, blandt andet selvkontrol og struktur, koncentrationsevne og respekt for dyreriget.

Forskere stoler endnu ikke på sammenhængen

ABCD-studiet laver både MRI-scanninger og genetiske tests af børnene, så forskerne bag den nye rapport har taget højde for disse forskelle. Det samme gælder for forældrenes indkomst og ressourcer.

Alligevel er forskerne forsigtige med at tro for meget på deres konklusioner. De påpeger, at 5.000 børn er en lille gruppe at undersøge så grundlæggende og vigtig en sammenhæng på.

Forskerne har heller ikke kigget efter, om der er forskelle på at spille på mobil, tablet, konsol eller computer. Alle platformene er regnet sammen i undersøgelsen, og det kan måske give et forkert billede, siger forskerne.

Før sammenhængen mellem skærmtid og højere IQ for alvor kan regnes for sikker, kræver det ifølge forskerne flere og større undersøgelser.