Photo by Rainier Ridao on Unsplash
Smaskepige

HADER du smaskelyde, så glæd dig - det er tegn på intelligens

Bliver du distraheret af uvedkommende lyde, og kan du blive helt indebrændt, når ungerne ved bordet ved siden af smasker højlydt, er det faktisk en god ting. Din manglende evne til at sortere lydene fra er tegn på høj kreativ intelligens.

"Jeg har brug for ensomhed, når jeg arbejder. Ikke som en eneboer - det er slet ikke nok - men som en død mand," har forfatteren Franz Kafka engang udtalt.

Har du det på samme måde, er der gode nyheder: Du er kreativ og mere intelligent end de fleste, slår videnskaben fast.

Og du er i lynende skarpt selskab: Kreative genier som Charles Darwin, Marcel Proust og Anton Tjekhov var alle notorisk overfølsomme over for støj og larm.

Kreativ intelligens under lup

Det er et forskerhold fra Northwestern University, der har påvist sammenhængen i et studie publiseret i tidsskriftet Neuropsychologia.

Her etablerer de en direkte sammenhæng mellem et "hullet" værn mod sanseindtryk og en høj intelligens og kreativ bevidsthed.

Først testede forskerne 97 forsøgspersoners evne til at løse opgaver gennem kreativ tænkning, og dernæst blev personerne testet igen men udsat for en række korte men skarpe bip-lyde.

Sensitive sanser afslører høj intelligens

De personer, der scorede højest i den indledende kreative test, viste sig mest påvirket i negativ retning af de distraherende lyde i den efterfølgende test.

Ledende researcher, Darya Zabelina, forklarer, at mennesker med høj kreativ intelligens konstant suger indtryk til sig med samtlige sanser og er i stand til at kombinere disse sanseindtryk til en bedre helhedsopfattelse.

Derfor påvirker generende lyde dem langt mere, fordi de ikke kan "lukke af", som mennesker med lavere kreativ intelligens er i stand til.