Hjernetræneren: Træn din talforståelse

Holder du din hjerne i form? Mental styrketræning får hjernecellerne til at skyde nye forbindelser, mens hjernebarken vokser. Plej dine intellektuelle muskler med Illustreret Videnskabs hjernetræning.

1. Fokus: Talforståelse

Er du en af dem, der lyser op, når regningen skal deles i syv, eller er tabeller, regneregler og algebra forsvundet fra din hukommelse med årene?

Begrebet ”talforståelse” er udbredt, og mange undersøgelser bygger på idéen om, at vi er født med evnen til at skelne mellem mængder og i løbet af barndommen enten finpudser vores matematiske evner eller efterlader dem på niveau med et barns.

Men du kan forbedre din talforståelse gennem hele livet. Din hjerne er plastisk - den omformer sine forbindelser, når du lærer nyt eller styrker særlige områder.

2. Træning

Du kan hjælpe din matematiske intelligens på vej ved at løse sudokuer, gætte gåder eller lave svære regnestykker i hovedet.

Eller du kan forsøge at løse opgaverne her. Løsninger står nederst i artiklen.

1. Hvilket tal skal stå på spørgsmålstegnets plads?

2. Hvilket tal skal stå på spørgsmålstegnets plads?

3. Hvad er det vendte kort?

4. Hvilket tal skal stå på spørgsmålstegnets plads?

3. Her træner du

Forskere fra Stanford-universitetet i USA har vist, at en særlig gruppe hjerneceller bliver aktive, når vi laver regnestykker.

Og at de samme hjerneceller vågner op, når vi taler om ubestemte mængder som ”noget mere”, ”mange”, ”alle" eller ”enhver”.

De matematiske hjerneforbindelser sidder i området Sulcus Interparietalis, der løber på hver side af hjernen på overfladen af isselapperne.

Derfor mener forskere, at talforståelsen ligger i forbindelserne i dette område.

Engelske forskere har også vist, at folk, der normalt ikke har problemer med matematik, får svært ved at regne, hvis hjerneforbindelserne i Sulcus Interparietalis forstyrres.

Løsninger

1. Løsning: 0. Det nederste femcifrede tal er differencen mellem det midterste tal og det øverste.

2. Løsning: 29. Hvert modstående talpar giver summen 37.

3. Løsning: Spar 5. I hver vandret række viser det tredje kort differencen mellem de to første. De lodrette kolonner angiver, hvilken farve kortet skal have.

4. Løsning: 5. I hver figur er summen af to diagonalt modstillede tal den samme.